Opnieuw onjuistheden opgedoken over verhaal Tamana Amiri: vader Feda was niet in kritieke toestand

28 februari 2015 om 11:09
nl
De naar Afghanistan uitgezette Feda Amiri uit Heeze lijdt toch niet aan geheugenverlies en was ook niet in kritieke toestand in een ziekenhuis in Kabul. Dat bevestigt zijn dochter Tamana na berichtgeving in De Volkskrant. Opnieuw zijn er twijfels over het ware verhaal van vader Amiri in Afghanistan.
Geschreven door

Donderdag keerden Tamana en kunstenares Tinkebell terug uit Afghanistan. Tamana was daar enkele weken geleden naartoe gegaan om haar vader te zoeken. Hij werd in januari uitgezet naar Afghanistan, omdat hij voor de Afghaanse geheime dienst bleek te hebben gewerkt. Het gezin Amiri woonde al achttien jaar in Nederland. De rest van het gezin mocht wel in Nederland blijven.
Film Kunstenares Tinkebell bleek naar Afghanistan te zijn gereisd om Tamana te helpen. Ze maakt over Tamana's zoektocht naar haar vader ook een kunstproject, waaronder een film. Tinkebell startte een website om Tamana financieel te kunnen ondersteunen bij haar zoektocht.
Een week geleden vond Tamana haar vader in een ziekenhuis. Bekenden van Tamana meldden toen dat haar vader aan geheugenverlies zou lijden. Iets wat Tamana een week later ontkent. "Hij was verward, maar ik heb nooit gezegd dat hij aan geheugenverlies zou lijden." Opvallend is wel dat kunstenares Tinkebell in haar column in dagblad Trouw wél schrijft dat Feda lijdt aan geheugenverlies. Wie haar dat heeft verteld, staat er niet bij.
Helemaal niet in kritieke toestand Op de Facebook-pagina tegen de uitzetting van Amiri verschijnt een bericht dat Feda in kritieke toestand werd gevonden door Tamana. "Maar dat was niet waar", erkent Tamana. "Dat heb ik ook gemeld aan de vrijwilligers van de Facebook-pagina, maar zij zeiden dat we het beter konden laten staan, omdat er anders vragen zouden komen over het veranderen van het bericht."
Verder beklaagde Tamana zich eerder tegenover Omroep Brabant over het uitzetbeleid van mensen die bij de geheime dienst KhAD werkten. "Sinds 2000 is er een ambtsbericht uitgekomen. Mensen die bij de veiligheidsdienst in Afghanistan hebben gewerkt, hebben mensenrechten geschonden of zijn oorlogsmisdadigers. Ze scheren eigenlijk iedereen over één kam", zei ze eerder. Nu zegt Tamana dat ze in het interview sprak over 'hogere rangen bij de KhAD', maar die nuance werd voor de camera van Omroep Brabant destijds niet gedaan.
Niet alle KhAD's worden uitgezetOver één kam scheren lijkt niet te zijn gebeurd, nu De Volkskrant meldt dat ook Tamana's moeder bij de KhAD werkte. De overheid besloot om haar niet uit te zetten, vermoedelijk omdat ze op de salarisadministratie werkte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.