Gijs (15) maakt animatie van nieuwe Efteling-attractie Baron 1898

KAATSHEUVEL - De 15-jarige Gijs de Groot uit Rosmalen was zo geïnspireerd door de nieuwe Efteling-attractie Baron 1898 dat hij besloot er een animatie van te maken. In zijn filmpje, een zogenaamde 3D On-Ride, zie je hoe het is om in de achtbaan plaats te nemen. Op internet is er niets dan lof voor de animatie van Gijs: "Echt enorm goed gedaan!"
De Baron 1898 neemt bezoekers mee naar de periode van de Nederlandse mijnbouw in de 19e eeuw. In de dive coaster 'Baron 1898' storten durfals als stoere mijnwerkers in een vrije val van 37,5 meter met ruim negentig kilometer per uur een mijnschacht in.

'De Efteling moet je aannemen'
Het filmpje is inmiddels enkele tienduizenden keren bekeken op YouTube. Daar krijgt Gijs de Groot veel positieve reacties: 'Echt super cool Gijs. Ze zouden jou in dienst moeten nemen om een nieuwe achtbaan te verzinnen!', 'Fantastische creatie' en 'Prachtig Gijs, echt honderd keer beter dan de simulatie van de Efteling'.  

Gijs heeft zich goed ingelezen om de animatie te kunnen maken. Hij heeft het internet afgestruind om zich een beeld te vormen van de nieuwe achtbaan. Zo maakte hij dankbaar gebruik van websites zoals Vijf Zintuigen en Looopings. Bij het animeren liep Gijs wel tegen wat restricties op, zo mag hij bijvoorbeeld niet het officiële logo van de Baron 1898 gebruiken. Wel heeft Gijs officieel toestemming gekregen van de Efteling om de animatie te maken. Na maanden werk was de animatie eindelijk klaar.

'Leuk dat het goed wordt ontvangen'
Gijs de Groot zelf is een fan van de Efteling. "Dat vind ik gewoon een leuk pretpark. Zelf speel ik al een tijdje met 3D en dit was een leuke uitdaging. Het duurde even voordat ik alle informatie bij elkaar had gevonden. Er zijn veel verschillende sites en de informatie spreekt elkaar soms tegen."

Twee weken geleden liet de Efteling haar eigen animatie zien. "Toen had ik de mijn animatie al grotendeels af. Aan de hand daarvan heb ik de mijne nog wat gewijzigd zodat deze beter overeenkomt met de werkelijkheid."

Efteling: 'Heel knap gedaan'
De animatie is inmiddels ook bekeken door medewerkers van de Efteling. "Het is een heel mooi filmpje voor een 15-jarige jongen. Dat heeft hij heel knap gedaan. Wij vinden het altijd leuk dat fans zo bezig zijn met wat wij aan het bouwen zijn. Dat is alleen maar leuk. Dat betekent dat het leeft."

De Efteling heeft toestemming verleend voor de animatie van Gijs. "We hebben wel gevraagd om niet het officiële logo van de Baron 1898 te gebruiken om eventuele verwarring te voorkomen. Veel mensen maken zulke filmpjes en die komen niet altijd overeen met de uiteindelijke werkelijkheid. Daarom vragen we mensen ook om duidelijk aan te geven dat ze het filmpje zelf hebben gemaakt. Verder juichen we zulke filmpjes alleen maar toe."

Attractie opent in de zomer
Het resultaat kan je hieronder bewonderen. Daaronder staat de animatie die de Efteling maakte. In de zomer van 2015 kan je in de Efteling zelf bekijken of de animaties een beetje kloppen.

     
Deel dit artikel: