Geen bloemen bij graf Rinus Michels in Valkenswaard, tien jaar na zijn dood nog steeds De Generaal

VALKENSWAARD - Het is dinsdag op de kop af tien jaar geleden dat Rinus Michels overleed. Iedereen kent de successen van De Generaal, maar er zijn er niet veel die zijn laatste rustplaats kennen. De trainer werd bijgezet in een familiegraf in Valkenswaard.
"Ligt hij in Valkenswaard begraven, joh?", vraagt oud-international René van de Kerkhof. "Dan ga ik er zeker een keer kijken, maar ik wist het niet." Hij is niet de enige. De begraafplaats in het centrum van het dorp is op dinsdag dan ook geen bedevaartsoord. Niets wijst op bezoekers, bloemen zijn niet te vinden bij het graf van Michels.

Ook Berry van Aerle wist niet dat de man onder wie hij in 1988 Europees kampioen werd niet ver van zijn woonplaats Helmond zijn laatste rustplaats heeft gevonden. "Een Amsterdammer in Brabant. Ik wist het niet."

Totaalvoetbal
Goede herinneringen heeft het duo genoeg aan de meest succesvolle coach die Nederland ooit gekend heeft. Van de Kerkhof: "Door Michels en zijn totaalvoetbal hebben we een plekje in de wereld gekregen. Alleen jammer dat we de WK-finale verloren in 1974, hij had een wereldtitel verdiend."

Van Aerle: "Ik kwam in 1988 net kijken. Voor mij is het dus meneer Michels. Hij noemde mij altijd Barry. Dan zei hij Barry en een paar woordjes en dan wist ik wat me te doen stond. Maar hij is de enige trainer die de grootste prijs haalde in het Nederlandse voetbal."
Meer over dit onderwerp:
voetbal rinus michels ek 1988 wk 1974 de generaal