Utomik uit Eindhoven komt met 'Netflix' voor games

EINDHOVEN - Voor tien euro per maand onbeperkt gamen. Met dat idee wil het Eindhovense Utomik de gamewereld op zijn kop zetten. Het bedrijf begint 'binnenkort' met een proef waarvoor geïnteresseerden zich kunnen aanmelden, zo werd donderdag bekend.
Woordvoerder Chris van der Linden vergelijkt het idee van Utomik met het populaire Netflix. Dat is een Amerikaanse dienst waarmee voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series via het internet kunnen worden bekeken.


Iets andere techniek
"Met onze dienst kun je onbeperkt games spelen zonder daarvoor eerst ieder spel apart aan te schaffen. De techniek is wel iets anders", zo zegt hij verder. Utomiks dienst streamt niet alles, maar downloadt eerst een deel van het spel naar de computer. Pas dan is de game te spelen.

Wie met het abonnement wil stoppen, raakt de spellen overigens niet kwijt. De bestanden blijven namelijk op de computer staan. Alleen zijn de games dan volgens Van der Linden niet meer te gebruiken, omdat ze zijn versleuteld.

Proef voor enthousiastelingen
Utomik begint binnen een halfjaar met een test voor geïnteresseerden. Dan zullen er zeker tachtig games via de dienst te krijgen zijn, maar om welke het gaat is nog niet bekend. Het zal in ieder geval nog niet gaan om de allernieuwste spellen. Die zijn later wel te spelen, zo claimt het bedrijf.

Gamers moeten overigens wel bijbetalen als ze meteen na de release een spiksplinternieuw spel willen spelen. "Zodra de game iets ouder is, komt hij in het gratis assortiment en hoeft er niet extra te worden betaald", aldus Van der Linden.

Amerikaanse roots
Utomik is oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf, maar de ontwikkelingstak zit in Eindhoven. Op termijn wil het zijn dienst ook uitrollen naar andere platformen, zoals mobieltjes. Volgens Van der Linden zijn speluitgevers enthousiast over het concept.
Meer over dit onderwerp:
utomik eindhoven netflix games gaming