Nog steeds gifverf bij Defensie in Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel

DEN HAAG - Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert kan er geen sprake zijn van een tijdelijke opschorting van het gebruik van chroom-6-verf bij Defensie. Dat zei de minister woensdag in reactie op een oproep van de SP in de Tweede Kamer.
De SP-fractie wil dat er een absoluut verbod komt op het gebruik van verf met het kankerverwekkende chroom-6.

Moratorium
Kamerlid Van Dijk van de SP vraagt om zo'n moratorium, naar aanleiding van berichten dat er in 2014 in Eindhoven en in 2012 in Volkel, onveilig is gewerkt met de gifverf.  

Defensie werkt op tien plaatsen nog steeds met chroom-6, onder meer op de luchtmachtbases Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel. Minister Hennis van Defensie die dat vertelde in de Tweede Kamer, vindt wel dat risico's moeten worden geminimaliseerd. "Uitsluiten dat er iets fout gaat, kan ik echter niet", voegde de VVD-minister eraan toe.

Motie
Door het gebruik van het kankerverwekkende chroom-6 zijn bij (ex-)militairen gezondheidsklachten opgetreden. Er zouden zelfs oud-defensiemedewerkers aan kanker overleden zijn doordat ze met de gifverf gewerkt hebben.

"Zolang we berichten krijgen dat het onveilig is, moeten we dat spul niet gebruiken", zei SP-Kamerlid Van Dijk tijdens de Kamervergadering. Hij komt met een motie voor een verbod op het werken met gifverf.

Niet mogelijk
Regeringspartij PvdA vindt een absoluut verbod op het gebruik van chroom-6 niet haalbaar. Dan zou defensiematerieel, zoals Apache-helikopters, helemaal niet meer ingezet kunnen worden. De PvdA wil dat er eerst een goed alternatief komt voor verf met chroom-6.