Muzikanten aller landen verenigt u en gaat spelen in het verzorgingshuis: 'Het is zo dankbaar'

EINDHOVEN - Muzikant zoekt verzorgingshuis om op te treden. Dat is de contactadvertentie van accordeonist Rob des Bouvrie uit Son. De accordeonist roept dan ook zijn mede-muzikanten op de instrumenten op te pakken en de verzorgingshuizen te bestormen met een kakofonie aan symfonieën.
"Het is een hele eer dit te mogen doen voor die mensen", vertelt Des Bouvrie. Proefondervindelijk weet hij dat muziek maken voor dementerenden (of 'de wijzere garde' zoals Rob ze noemt) erg dankbaar is.

'Ze zingen alle teksten mee'
Ook al lijken sommige patiënten die lijden aan dementie in een andere wereld te leven, als er muziek klinkt, wordt er een connectie gemaakt. "Je kan zoveel betekenen voor die mensen. Je krijgt zoveel dankbaarheid terug, dat is onvoorstelbaar."

Des Bouvrie speelt dan ook een wat ouder repertoire op zijn accordeon. Voornamelijk muziek uit de jaren zestig en zeventig. "Soms ook ouder." Muziek die de patiënten kennen en herkennen. "Dat vind ik dan zo opvallend. Deze mensen lijden aan dementie, maar zingen de teksten van voor naar achteren en van achteren naar voor mee."

'Muzikanten, neem initiatief'
Des Bouvrie zou daarom ook graag zien dat meer muzikanten de gang naar het verzorgingshuis zouden maken met hun instrumenten onder de arm geklemd. "Ik wil andere muzikanten vragen initiatief te nemen dit voor deze mensen te doen. Dus ga naar verzorgingshuizen toe en zeg dat je wat voor deze mensen kan betekenen door middel van muziek."

Muziek is een feest der herkenning. Veel herinneringen zijn aan muziek gekoppeld. Dat blijkt als Rob des Bouvrie op zijn accordeon speelt voor patiënten die lijden aan dementie. Dan gaan ze samen op in de tonen en noten die gedachten uit vervlogen tijden terugbrengen. Dan zijn de patiënten even geen patiënten meer.