'Niet zo handig', verwarring over stembiljetten: water is groen óf oranje, provincie blauw

18 maart 2015 om 13:19 • Aangepast 21 november 2020 om 19:27
nl
Ook op stembureaus in Brabant is woensdag verwarring ontstaan over de stemformulieren. Kiezers twijfelen in welke stembus ze hun stembiljet voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het waterschap moeten doen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het is niet voor iedereen duidelijk dat het formulier met de blauwe band staat voor de provinciale verkiezingen en het formulier met de groene of oranje band voor de waterschappen.

Wachten op privacy instellingen...


Het leed dat verkiezingen heet"Het is een hele onlogische zaak waarover niet is nagedacht", vertelt Johan van het stembureau in Hulten. "De eerste stemmer vanmorgen maakte al de fout om het formulier verkeerd te deponeren." Hij wordt aangevuld door een ander lid: "Het is op zijn minst verwarrend. We hebben al een paar keer gehoord: 'oh blauw, dat is toch voor het water?'."
'Niet handig'“Intuïtief gezien is dit niet handig”, geeft een woordvoerster van de Kiesraad aan. Mochten mensen hun formulier onverhoopt in de verkeerde bus doen dan is er volgens haar overigens niks aan de hand.
Als de stembureaus sluiten, wordt eerst bekeken of alle formulieren in de juiste bus zitten. “Is dit niet zo dan wordt dit gecorrigeerd. En pas daarna begint het tellen van de stemmen”, legt ze uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.