Booming Brabant: ‘Gedeputeerde Bert Pauli is de stille motor van Brabant’

EINDHOVEN - Woensdag waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Brabantse kiezer heeft gesproken. Wacht onze provincie een politieke aardverschuiving of gaan we op de oude voet verder? Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de Brabantse economie en werkgelegenheid? Wat zou er de komende vier jaar moeten veranderen?

Michiel van Campen, directeur van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, en Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie van de Tilburg University laten hun licht schijnen over de nieuwe situatie.

Sylvester Eijffinger is uitermate tevreden met de verkiezingsuitslag. “Waar elders in het land politieke aardverschuivingen plaatsvinden, is er in Brabant continuïteit. De coalitie - VVD, CDA en SP – is stabiel gebleven. We kunnen verder op de ingeslagen weg.”


Michiel van Campen onderschrijft dit. “In de afgelopen jaren hebben ondernemers de ruimte gekregen om te investeren. Dat kan de komende jaren op deze manier doorgaan, zonder te maken te krijgen met veranderende regels als er een nieuwe coalitie komt. Door de zetelverdeling is de meerderheid voor de huidige coalitie wel een stuk krapper geworden.”

Spreekt taal van de ondernemer
Zowel Van Campen als Eijffinger roemt de rol die gedeputeerde Bert Pauli de afgelopen jaren heeft gespeeld. “Hij spreekt de taal van de ondernemer. Die wil ondernemen en geen beperkingen opgelegd krijgen door regelgeving. Pauli heeft daarnaast een groot netwerk, in Brabant en daarbuiten”, zegt Van Campen.

Hij krijgt bijval van Eijffinger. “Pauli is de stille motor van Brabant. Een stevige diesel met een goede visie op ondernemen en het vermogen ver vooruit te kunnen denken.”


Ruimhartiger met kredieten
Wat zijn beleidsmatig de belangrijkste aandachtspunten voor de Brabantse economie? Van Campen: “In onze provincie draait het veel om de zogenaamde maakindustrie. Ondernemers in die branche moeten zo optimaal mogelijk worden gefaciliteerd en begeleid. Ook moeten er zo min mogelijk regels worden opgelegd.”

Eijffinger pleit eveneens voor minder regelgeving, maar hij vraagt banken ook ruimhartiger te zijn met het verlenen van kredieten. "Door de recessie zijn de regels aangescherpt en worden er minder kredieten aan ondernemers verleend. Een ondernemer heeft geld nodig om zaken te doen.” Van Campen meent dat de provincie hiervoor de Essent-gelden (opbrengst van de verkoop van Essent) zou moeten inzetten.

Lees alles over de Brabantse economie en Booming Brabant op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. Booming Brabant is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.
Deel dit artikel: