'Tweede zwarte doos gevonden', wachten op duidelijkheid oorzaak crash Airbus 320 in Franse Alpen

PRADS-HAUTE-BLéONE - De tweede zwarte doos van het gecrashte vliegtuig van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings is woensdag gevonden. Ongeveer dertig leden van een bergingsteam van de politie zijn sinds woensdagochtend zes uur aan het werk op de plaats van de crash, waarbij onder anderen de twintigjarige Iris Claassen uit Deurne omkwam.
Volgens de Amerikaanse krant is alleen het omhulsel van de tweede zwarte doos gevonden. De chip met vluchtdata zat niet meer in de doos. Op die chip staat belangrijke informatie als de snelheid, hoogte en route die het vliegtuig had vlak voor de crash.

Er zijn volop speculaties over de oorzaak van het neerstorten van het toestel, maar tot nu toe is er geen duidelijkheid. De eerste zwarte doos waar de gesprekken van de gezagvoerders op staan werd dinsdag al gevonden.

De eerste zwarte doos is beschadigd maar wel bruikbaar, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken woensdag. De gegevens hierop geven mogelijk meer informatie over de oorzaak van het ongeluk.

150 inzittenden omgekomen
De Airbus van Germanwings stortte dinsdagochtend neer in onherbergzaam gebied. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven.

Onder de slachtoffers is ook een Nederlandse vrouw. De 20-jarige Iris Claassen uit Deurne was in Barcelona op bezoek bij een vriendin die daar stage loopt.  

Bergen stoffelijke resten
De eerste aandacht van de bergingswerkers gaat uit naar het bergen van stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos van het toestel. Inmiddels zou de berging zijn begonnen, zo meldt de krant Le Dauphiné Libéré, die in het betrokken gebied verschijnt.

Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over. "De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot, zoiets als een aktetas", aldus een onderzoeker volgens de krant.

‘Groot vliegtuig heeft in dat gebied geen kans’
Ad Kennes uit Alphen is bekend met het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Kennes, zelf fervent zweefvlieger, heeft een huisje op ongeveer 25 kilometer afstand van de plek waar het vliegtuig is neergestort.

“Het wordt ook wel het zweefvliegparadijs van Zuid-Frankrijk genoemd”, aldus Kennis. “Het is een heel onherbergzaam gebied. Een groot vliegtuig heeft er geen enkele kans om er een noodlanding te maken. Het terrein is veel te ruw.”

Nederlandse deskundige
Een Nederlandse deskundige krijgt mogelijk toegang tot informatie uit het onderzoek naar de verongelukte Airbus A320. Het gebeurt wel vaker dat landen met slachtoffers gevraagd worden een deskundige aan te wijzen. Bij de vliegramp in Tripoli is dat ook gebeurd.