'Tilburg University wil meer vrouwen voor de collegebanken'

25 maart 2015 om 22:54
nl
Tilburg University wil dat er meer vrouwen gaan lesgeven. Momenteel bestaat namelijk een overgroot deel van het academisch personeel uit mannen, zo werd woensdag bekend. Het is nog niet bekend hoe de universiteit vrouwen wil 'lokken' voor een plek voor de collegebanken.
Geschreven door

Universiteitskrant Univers meldde dat zo'n 15 procent van de hoogleraren en 26 procent van de universitair hoofddocenten vrouw is. Tilburg University vindt dit te weinig, want de universiteit wil een personeelsbestand dat een afspiegeling van de samenleving vormt.
Het plan is om meer vrouwelijke docenten naar de universiteit te krijgen. In 2017 moeten de percentages dan ook flink hoger liggen. Dan moet namelijk 25 procent van de hoogleraren en 40 procent van de hoofddocenten vrouw zijn.
Meer bewustwordingTilburg University wil om te beginnen intern meer aandacht vragen voor het tekort. Het is volgens Univers nog niet bekend hoe dit moet gaan gebeuren. Voorheen bestond er een beurs voor excellente onderzoeksters, maar dit plan had te weinig draagvlak binnen de faculteiten.
Eén van de huidige voorstellen zou het instellen van een quotum zijn. Dit betekent dat er een bijvoorbeeld een minimumaantal vrouwen moet zijn in de benoemingscommissie. Alleen met concrete plannen kan het tekort namelijk worden aangepakt.
Ook TU/e heeft vrouwentekortOverigens is Tilburg University niet de enige universiteit die kampt met een vrouwentekort. De Technische Universiteit Eindhoven heeft dat probleem ook.
Bij de TU/e klonken eerder geluiden voor 'positieve discriminatie', wat inhoudt dat vrouwen misschien eerder worden aangenomen dan mannen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.