Brabantse studenten en scholieren naar WK Robotica: 'We maken zeker een kans'

EINDHOVEN/VEGHEL - Een team van dertig studenten van de Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven en vijf scholieren van het Zwijsencollege in Veghel heeft zich geplaatst voor het WK Robotica in de Amerikaanse stad St. Louis,. Het WK wordt op 23 en 24 april gehouden, en de studenten denken zeker dat ze een kans maken.
De studenten plaatsten zich onlangs als Team Rembrandts voor het WK door tweede te worden in een voorronde van de prestigieuze First Robotics Competition in Richmond. Fontys-student Tom van der Schoot van Team Rembrandts denkt dat ze op het WK zeker een kans maken.

Het team kan namelijk na de ervaringen in Richmond volgens hem nog een aantal verbeteringen doen in de programmering van hun robots om zo een nog betere prestatie te kunnen leveren.

'Iets meer geluk nodig'
Ook de coördinator van het team, Ron Vissers, heeft hoge verwachtingen. “In de voorronde schoot een van de accu’s van een robot van ons los. Dit heeft ons veel punten gekost. Als we nu een beetje meer geluk hebben dan moet het goed komen”, legt hij uit.  

In totaal hebben zich zeshonderd teams geplaatst voor het WK Robotica. Alle teams hebben begin dit jaar dezelfde opdracht gehad: binnen zes weken een robot ontwerpen, bouwen, programmeren en testen die allerlei kratten zo goed mogelijk kan verzamelen en opstapelen.

Engineering Inspiration Award
In de finale moeten de deelnemers dezelfde opdrachten uitvoeren als in de voorronde. Het team dat uiteindelijk op de verschillende onderdelen de hoogste totaalscore behaalt, mag zich wereldkampioen Robotica noemen.

Behalve met de tweede plaats werden de prestaties van Team Rembrandts in de voorronde ook beloond met de zogenoemde Engineering Inspiration Award. Reden voor ruimtevaartorganisatie NASA om het inschrijfgeld van het Brabantse team voor de finale voor hun rekening te nemen. Een bedrag van vijfduizend dollar.

Derde keer op rij in finale
Doel van de competitie is jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. Het is alweer de derde keer op rij dat Team Rembrandts zich plaatst voor het WK Robotica.