‘Het kwartje viel op Paaspop’, Douwe Bob (22) voelde zich in Schijndel voor het eerst op z’n gemak

SCHIJNDEL - Douwe Bob Posthuma was amper negentien toen hij werd uitgeroepen tot de beste singer-songwriter van ons land. Drie jaar later staat de Amsterdammer nog steeds in de schijnwerpers. Met een tweede studioalbum op zak bestijgt de knul met de gouden stem het podium van Paaspop. “Het kwartje viel op dit festival. Hier begon het allemaal”, blikt Douwe Bob met fijne herinneringen terug.
Van cocktailshaker naar professioneel artiest. Na het winnen van talentenjacht ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ is het leven van Douwe Bob in een stroomversnelling gekomen. Twee albums, optredens in binnen- en buitenland, vergelijkingen met Johnny Cash. “Ik ben dat programma veel dank verschuldigd. Eindelijk heb ik de tijd om te werken aan mijn muziek. Als tiener moest ik mijn centen op een andere manier verdienen.”

Omroep Brabant publiceert in aanloop naar Paaspop de hele week interviews met bands die op het festival staan, waaronder met Racoon, Di-rect, Douwe Bob, Danny Vera, The PartySquad, Fresku, Mr. Polska, Vanderbuyst, Peter Pan Speedrock en meer.

'Er wordt zoveel geouwehoerd'
Douwe Bob won de talentenjacht met zijn unieke stemgeluid en volwassen teksten. Zijn nieuwe album ‘Pass it on’ is een logisch vervolg op zijn debuut. “Het is wel een heftiger en volwassener album. Niet alleen als artiest, maar ook als mens heb ik me de afgelopen jaren ontwikkeld. Ik heb me veel aangetrokken van alle heftige dingen die er in de wereld gebeuren. We leven in een rare tijd.”

Daarmee verwijst de singer-songwriter naar de vliegramp met MH17 en de terroristische aanslagen in Parijs. Die gebeurtenissen komen niet concreet in de liedjes voor, maar hebben Douwe Bob wel geïnspireerd. “Er wordt de laatste tijd zoveel geouwehoerd in de maatschappij. Dat moet eens afgelopen zijn. We moeten onze deuren openen voor de medemens. Toegeven dat we elkaar nodig hebben. Zorg en vriendschap accepteren. Daar zing ik onder andere over”, aldus Douwe Bob, die geen vaste formule heeft bij het schrijven van zijn nummers.


'Zoiets vergeet je niet meer'
Voor Douwe Bob is er niets mooiers dan spelen voor mensen die écht van zijn muziek genieten. Dan maakt het niet uit of dat er nu tien of duizend zijn. “Die mensen zijn mijn kracht. Daar doe ik het allemaal voor. Toen ik voor de eerste keer op Paaspop stond, dacht ik: dit is het. Dit is wat ik wil. Voor het eerst in mijn loopbaan voelde ik me helemaal op mijn gemak op het podium. Het geheel klopte. Zoiets vergeet je niet meer.”

Waar de singer-songwriter zijn pijlen op richt? “Ik ben al hartstikke blij met hoe het momenteel gaat. Natuurlijk heb je wensen als artiest. Optreden in de Royal Albert Hall zou een droom zijn. Maar eerst wil ik mezelf ontwikkelen en er rustig van genieten. De nieuwe set die ik door heel Nederland laat horen wordt echt knallen.”

Omroep Brabant zal weer uitgebreid verslag doen van Paaspop. Op omroepbrabant.nl/paaspop vind je tijdens het festival naast het laatste nieuws heel veel foto's en video's. Maar ook via Brabant Nieuws op TV en Omroep Brabant Radio blijf je dit jaar uiteraard op de hoogte.