Dukes naar finale om de rugbytitel ondanks nederlaag in topper

28 maart 2015 om 19:56
De rugbyers van The Dukes uit Den Bosch hebben de topper tegen Hilversum met 5-13 verloren. Dit was niet alleen de wedstrijd tussen de nummer één en twee van de ranglijst. Dit was ook de generale repetitie voor de finale op 2 mei. Ook die wedstrijd gaat tussen Hilversum en The Dukes.

Koploper The Dukes begon thuis tegen Hilversum, in de wetenschap dat winst een finaleplek op zou leveren. Toch speelde het spel zich de eerste minuten vooral af op de helft van de Bosschenaren. Die keken dan ook al snel tegen een 0-5 achterstand aan, na een try van Hilversum.
In de fase daarna waren The Dukes sterker dan Hilversum. Maar uiteindelijk moest het team van coach Andy Egon nog tot de 35e minuut wachten tot de eerste score. Na een goed opgebouwde aanval tekende Catalin Buburuzan voor de 5-5. De toegekende conversie werd niet benut, waardoor beide teams gingen pauzeren met een gelijke stand.
Dubbeltje valt verkeerd voor DukesNa de pauze begon Hilversum opnieuw beter en dat betekende ook opnieuw een achterstand: 5-10. Maar opnieuw herstelden de Dukes zich. Zo ontstond er een spannende wedstrijd, waarin The Dukes goed speelden maar niet wisten te scoren.
Volgens captain Stefan Vos was zijn team te ongeduldig: “We hadden last van tryline fever. We wilden té graag die try scoren. En dat is zonde, want we speelden het betere rugby.” In de slotfase werd het ook nog 5-13 uit een penaltykick, maar dat was puur voor de statistieken.
Ondanks nederlaag toch naar finaleEen pleister op de wonde was de nederlaag die Castricum leed tegen ’t Gooi. Dat betekent dat The Dukes tóch al zeker zijn van een plek in de finale. Die is op 2 mei in Amsterdam. Hilversum is dan opnieuw de tegenstander. Dan is de vaste aanvoerder Bart Viguurs er waarschijnlijk ook weer bij. Hij stond aan de kant met een pijnlijke knie. “Mijn rechterknie is nu twee keer zo dik als mijn linker, maar ik verwacht over twee weken weer fit te zijn.”