Groot tekort aan huurwoningen voor asielzoekers, honderden Brabantse vluchtelingen wachten vergeefs

RIJSWIJK - Duizenden asielzoekers met een verblijfsvergunning wachten in Nederland vergeefs op een huurwoning. De asielzoekerscentra puilen uit omdat er niet genoeg huurwoningen zijn, meldt de Volkskrant woensdag. In de vier grote Brabantse steden gaat het om ruim vierhonderd vluchtelingen, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
In Breda wachten 181 asielzoekers op een woning, in Den Bosch zijn het er 125. In Eindhoven gaat het om 122 mensen en in Tilburg om 103. Amsterdam spant de kroon met de achterstand in huisvesting van vluchtelingen, daar gaat het om 1133 mensen. De Volkskrant zette de cijfers op een rijtje.

Het Rijk heeft alle gemeenten verplicht om, op grond van het inwonersaantal, een percentage van de woningzoekende vluchtelingen onderdak te bieden. Veel gemeenten melden dat er te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn om aan die eis te voldoen.

Van de 25.000 bewoners van Nederlandse asielzoekerscentra wacht de helft op een huis van de gemeente. Het afgelopen halfjaar is het aantal fors gegroeid door de grote toestroom van asielzoekers uit Syrië en Eritrea. De komende zes maanden komen er naar verwachting nog 13.000 vluchtelingen bij die op zoek zijn naar een huis.