Pizza's uit een 3D-printer? Misschien over vijf jaar al geprint eten op tafel

EINDHOVEN - De NASA onderzoekt of 3D-printers onder meer pizza’s voor ruimtereizen kunnen maken en in China worden al hele huizen geprint. Het lijkt een kwestie van tijd dat ook onze dagelijkse kost wordt geprint en opgediend.
Fooddesigner Chloé Rutzerveld uit Eindhoven zette samen met onderzoeksinstituut TNO het project Edible Growth op, een 3D-printer om vers voedsel te printen. “De methode is nog steeds in ontwikkeling. Het is mogelijk om een eetbaar omhulsel te printen. Daar moet op de een of andere manier nog wel een versteviging in worden aangebracht.”

Eetbaar omhulsel
Rutzerveld bedacht verder dat het omhulsel gevuld zou moeten worden met zaden, gisten en sporen, zoals paddenstoelen en kruiden. “De consument koopt het product in de winkel en zet het thuis op het aanrecht. Binnen een paar dagen groeien de paddenstoelen en kruiden uit het eetbare omhulsel en kan het gegeten worden.”

Volgens Rutzerveld wordt door 3D-geprint voedsel de voedselproductieketen een flink stuk korter. “Boeren hoeven niet meer op het land te werken. Ook zijn er minder grondstoffen nodig, want je print alleen maar wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er geen transportkosten meer, dus is het minder belastend voor het milieu”, legt Rutzerveld in Booming Brabant uit.

Op grote schaal
Hoe lang duurt het voordat haar idee van 3D-geprint eten op tafel staat? Rutzerveld: “Dat is afhankelijk van de interesse van investeerders en wetenschappers. Er zal sowieso een nieuwe techniek moeten komen om op grote schaal 3D-geprint materiaal te maken. Als het geld er is, dan staat binnen vijf jaar het eten op tafel.”

Lees alles over de Brabantse economie en Booming Brabant op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. Booming Brabant is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.