Tweeënhalf jaar cel voor Willy Selten uit Oss voor vleesschandaal

DEN BOSCH - Vleesverwerker Willy Selten uit Oss gaat tweeënhalf jaar de cel in vanwege fraude met vlees. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Justitie had vijf jaar cel geëist tegen de vleesverwerker. Hij verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was.
De rechtbank oordeelde dat de vleeshandelaar bewust te werk is gegaan en het hem puur om het geld was te doen. Volgens de rechter heeft hij de voedselketen in gevaar gebracht en het imago van de vleesindustrie geschaad. Bij de vleesgroothandel werd in 2011 en 2012 ten minste 336.000 kilo paard verwerkt. In de administratie en boekhouding was dat niet opgenomen, onder andere pakbonnen en facturen werden vervalst.

Dat de straf lager is uitgevallen dan de eis van vijf jaar heeft volgens persrechter Lieneke de Klerk te maken het feit dat er minder feiten zijn bewezen. "Daarnaast zijn beide ondernemingen van Selten failliet en hangt hem een navordering van 11 miljoen boven het hoofd. Verder heeft de zaak de nodige media-aandacht gekregen", aldus De Klerk.

Ontdaan
Willy Selten was niet bij de uitspraak aanwezig. Volgens zijn advocaat Frank Koningsveld was Selten 'zeer ontdaan' over het vonnis. Koningsveld: "We gaan vrijwel zeker in hoger beroep. Ik kan me niet voorstellen dat mijn cliënt het eens is met het vonnis. We zijn het niet eens met het oordeel van de rechter dat er bewust fraude is gepleegd. De strafvermindering vanwege de media-aandacht vind ik wel terecht. De beide ondernemingen van Willy Selten zijn failliet. Ik heb ervoor gepleit om in geval van schuld geen gevangenisstraf op te leggen. Dan is tweeënhalf jaar cel wel heel veel."

Wantrouwen
In 2013 werd de oplichting ontdekt. Uit voorzorg moest er vijftig miljoen kilo vlees uit de markt gehaald worden.


De consument verloor het vertrouwen in de vleesindustrie, want het was niet langer zeker wat je in je mond stopte. Was het koe of toch paard? Misschien ging dit ook wel mis met andere vleessoorten.

Volgens vleesverwerker Selten is er nooit bewust gefraudeerd. Volgens hem zijn er per ongeluk stickers met daarop rund op het paardenvlees terecht gekomen. Een 'domme fout'.

'Bewust en opzettelijk gehandeld'
Justitie gelooft niks van deze verklaring en zei tegen de rechter dat 'er bewust en opzettelijk is gehandeld'.

Het vleesverwerkingsbedrijf van Willy Selten is inmiddels failliet gegaan door alle negatieve berichten. 140 Personen verloren hierdoor hun baan.