Brabantse woningbouwcorporaties bezuinigen flink op onderhoud: 'Overal zit schimmel'

6 april 2015 om 16:00
nl
Brabantse woningbouwcorporaties geven 30 procent minder geld uit aan onderhoud dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Huurders klagen over tocht, schimmel en andere ongemakken.
Geschreven door

Al hoestend en proestend schuift Sjef Vissers uit Den Bosch de oude kledingkast op zijn slaapkamer opzij. De vochtige achterwand valt er meteen vanaf. "Alles is vochtig door een lekkage, overal zit schimmel", verzucht Vissers.
Het verhaal van Sjef Vissers staat niet op zich. Van de acht grootste woningbouwcorporaties in onze provincie hebben er zes flink het mes gezet in de uitgaven aan onderhoud. Volgens de corporaties komt dit door de verhuurdersheffing die twee jaar geleden is ingevoerd.
Huren verhoogdDirecteur Mohamed Acharki van woningbouwcorporatie Zayaz in Den Bosch: "Wij moeten dit jaar 8,5 miljoen euro betalen. Over twee jaar is dat elf miljoen euro. Dat moet ergens vandaan komen. Wij hebben al een reorganisatie gehad en helaas afscheid moeten nemen van mensen. En we hebben de huren verhoogd. Maar dat was niet genoeg."
En dus wordt er, ook door Zayaz, anders gekeken naar onderhoud van de woningen. "We kopen samen met andere corporaties uren in, dat scheelt al een stuk", vertelt Acharki. "En we doen onderhoud bij voorkeur voor alle huizen in een straat tegelijk. Maar als ergens meteen onderhoud nodig is, dan doen we dat nog wel gewoon, hoor."
Verdere stijgingZoals Acharki redeneert de leiding van vrijwel elke grote woningbouwcorporatie. Het geld moet ergens vandaan komen. En de huren kun je nu eenmaal ook niet eindeloos laten stijgen. De verwachting is dat deze trend nog een paar jaar doorzet. De verhuurdersheffing stijgt immers ook verder tot en met 2017.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.