Ophef over steen Duitse soldaat bij oorlogsmonument Joodse slachtoffers in Geffen

GEFFEN - Federatief Joods Nederland is woedend over de stille plaatsing van een steen met daarop de naam van een 16-jarige Duitse omgekomen soldaat bij het oorlogsmonument in Geffen. Gerrit van den Helm van de heemkundeĀ­kring Vladerack, een van de bedenkers van het verzoeningsmonument, vindt de commotie erg jammer. "Sorry, dit was nu juist niet de bedoeling."
De gemeente Maasdonk wilde in 2012 al een monument plaatsen voor zowel de Joodse als de Duitse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat stuitte op hevig verzet.

'Laf en schrikbarend'
Uiteindelijk kwam het monument er zonder namen. Maar daar zouden inmiddels zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, stenen bij zijn geplaatst waar wel namen op staan. Het gaat om namen van Joodse slachtoffers en daartussen 'Johan Schel', een Geffense jongen die als 16-jarige soldaat van het Duitse leger omkwam.

In het BD noemt Federatief Joods Nederland de plaatsing van de stenen 'laf en schrikbarend'. De voorzitter van Federatief Joods Nederland laat het er niet bij zitten en beraadt zich op stappen.

Bedenker van monument wil niemand kwetsen
Gerrit van den Helm van de heemkunde­kring Vladerack vindt de ophef bijzonder jammer. "Dit is voor ons een complete verrassing. Het monument heet verzoening. Wij willen dan ook niemand kwetsen. Ik heb begrip voor de mensen die dat wel zo voelen. Ik kan er nu op dit moment niets meer mee dan: sorry."

Toch plaatst hij wel een kanttekening. “We noemen al jaren de namen van soldaten in het lijstje met mensen die zijn omgekomen uit Geffen. Nu wordt ons ineens verweten dat die namen ook op het monument staan. Wat er nu moet gebeuren weet ik niet. De eigenaar van het monument, de gemeente dus, zal hierover een beslissing moeten nemen. Jammer dat het zo gaat, hier heeft niemand om gevraagd.”