Zundertse bordeelbus van Sauna Diana naar Spoorwegmuseum

ZUNDERT - De dubbeldekkersbus van het bordeel Sauna Diana uit Zundert staat vanaf donderdag in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. De bus is onderdeel van de tentoonstelling 'Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour' die op donderdag 16 april open gaat voor publiek.

De bus van Sauna Diana was in de jaren tachtig de eerste ploegenbus in de Tour de France. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert volgde zoon Jan, die vijf keer de Tour de France reed.

Broers Siemons
Dankzij het Zundertse stel werd de ploegenbus in de jaren tachtig een nieuw fenomeen in de Tour de France. Voor die tijd kleedden renners zich achter een auto om en moesten na de finish naar het hotel om te douchen.

Dat een bordeel in het wielrennen verscheen, is te danken aan de wielrennende broers Siemons. Ouders Frans en Corry volgden hun zoons in de koers en kochten daarvoor een oude Engelse dubbeldekker.

Sponsor
Sauna Diana sponsorde zelfs tien jaar lang een amateurwielerploeg. Toen zoon Jan de Tour de France ging rijden, volgden zijn ouders hem met de bus. Bij de profploegen groeide het besef dat zo'n ploegenbus zo gek nog niet was en werd de ploegenbus een ware trendsetter. Tegenwoordig is een ploegenbus niet meer weg te denken in het wielrennen.

Deel dit artikel: