'Ik ben dankbaar, maar dat kwam niet over', zegt Karin de Jongh na ophef 'Help, mijn man is klusser'

ROOSENDAAL - "Ik heb een posttraumatische stressstoornis en een sluimerende depressie en ik had problemen met mijn familie. De stress op dat moment was te hoog om te zien dat de keuken wel erg mooi is." Dat vertelt Karin de Jongh uit Roosendaal in reactie op alle ophef die donderdagavond ontstond na het RTL4-programma 'Help, mijn man is klusser'. Daarin was te zien dat ze niet blij was met haar nieuwe keuken.
Zelf zag Karin de uitzending donderdagavond ook voor het eerst. En daarna ging het los op de sociale media. "Ik ben sindsdien overspoeld met reacties", vertelt de 28-jarige moeder van vier uit Roosendaal. "Ondertussen heb ik al 250 haatmails op Facebook moeten verwijderen. Ze zeggen dat ik een zeikwijf ben en plaatsten kotsende emoticons op mijn facebook-pagina. "

Man Rien is gelaten: "De reacties zijn vrij heftig. Ik heb zoiets van laat ze maar lullen. Maar de impact op mijn gezin is wel huge."

Via datzelfde Facebook laat De Jongh weten juist heel blij te zijn met de keuken. "Het is supermooi geworden", zo schrijft ze. Ook al vertelde haar eerste reactie wat anders. "Ik baal heel erg van mijn reactie op dat moment."

De Jongh trekt het boetekleed aan. Maar de Roosendaalse vindt ook dat RTL een rol heeft gespeeld bij het beeld dat van haar is ontstaan: "De positieve dingen die ik ook heb gezegd, zijn niet uitgezonden. Bijvoorbeeld dat ik blij ben dat we nu een bank hebben waar we met z'n allen op kunnen zitten."

RTL: 'Er is alleen geregistreerd'
Woordvoerder Roos Franssen van RTL Nederland ontkent dat er gemanipuleerd is: "We hebben het in beeld gebracht zoals het is gebeurd", vertelt Franssen. "Het enige dat wij gedaan hebben, is geregistreerd."

Ze is zelf ook verbaasd over wat er is gebeurd. "In negen seizoenen van dit programma is er nooit iemand geweest die het niet mooi vond."

'Nooit meer reactie gehad'
De moeder van vier uit Roosendaal had ook iets anders verwacht toen de blinddoek afging. "Er was afgesproken dat ze de badkamer zouden doen. Ineens is er een andere keuken. Die ook nog een stuk kleiner is. Als ik dat geweten had, had ik gezegd, dan doen we het niet. Ik heb de hele keus niet gehad."

Ze zegt meerdere keren productiemaatschappij Blue Circle, die voor RTL4 het programma maakt, te hebben benaderd, zonder resultaat. "Ik heb meerdere keren geprobeerd contact op te nemen, maar nooit meer een reactie gehad. En krijg je ze aan de lijn, dan zijn ze heel kortaf. Je hebt het blijkbaar maar mooi te vinden. Je hebt geen invloed."

'Ik ben wel heel dankbaar'
Bij Blue Circle was er vrijdagochtend niemand aanwezig voor een reactie. Roos Franssen legt uit dat de productiemaatschappij juist heel goed omgaat met de deelnemers aan 'Help, mijn man is klusser'. "Er wordt altijd contact opgenomen met de mensen die meedoen met het programma."

Karin de Jongh wil vooral ook duidelijk maken, dat ze zeker niet ondankbaar is wat het programma voor haar en haar gezin heeft gedaan. "Ik ben heel dankbaar. Wel hebben we een aantal dingen in de keuken veranderd omdat we te weinig ruimte hadden. Sommige dingen zijn niet praktisch met vier kinderen. Dat heb ik toen ook gezegd, maar dat is eruit geknipt."

'Ze wordt gebeld vandaag'
Volgens Roos Franssen zal Blue Circle zeker nog contact opnemen met Karin de Jongh. "Het is een betrokken productiemaatschappij. Er wordt sowieso nog met haar gebeld vandaag." Hopelijk vinden productiemaatschappij en deelnemer van 'Help, mijn man is klusser' elkaar.

Dan kan Karin de Jongh beginnen met genieten van haar nieuwe keuken. Want alle negatieve reacties staan dat nu nog in de weg. Want ze is wel heel blij, ze vindt het supermooi en ze is heel dankbaar. Helaas kwam dat niet zo over.