'Nog geen Italiaanse toestanden, maar wel opletten', zegt hoofdofficier over invloed onderwereld

DEN BOSCH - "We hebben te laat ontdekt dat de drugscriminaliteit zo'n omvang had en zulke vormen zou aannemen." Dat stelt de Bossche hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen in reactie op het artikel van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus in De Volkskrant. Noordanus waarschuwt voor de groeiende invloed van de onderwereld.
"We hebben geen Italiaanse toestanden", benadrukt Nieuwenhuizen. "De Italiaanse maffia heeft het voor het zeggen in een straat, wijk, dorp of stad. Zover is het nog zeker niet. Maar we moeten wel opletten. Wat ik wél zie, is dat criminele organisaties over heel erg veel geld beschikken. En geld is macht. In het verleden zag je dat veel criminele organisaties dat geld opmaakten aan dure feestjes, auto's, huizen en reizen. Maar dat geld is inmiddels zo omvangrijk dat het ook 'neerslaat' in de bovenwereld. In bedrijven, bij infrastructurele projecten. Dat kan natuurlijk niet. Dan koop je met dat geld misschien ook wel invloed."

'In de frontlinie'
De hoofdofficier kent een aantal gevallen die aan de oppervlakte kwamen, waar ook aangifte van is gedaan en waar ook onderzoek naar is gedaan. "Maar er is ook zoiets als een stilzwijgende invloedssfeer die langzaam ontstaat. Ik ben blij dat Tilburg zo'n stevige burgemeester heeft die zegt dat hij dit niet laat gebeuren."

Ook roemt hij Rob van Gijzel van Eindhoven. "Noordanus en Van Gijzel zijn burgemeesters die echt in de frontlinie staan en meehelpen de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Dat merkt de georganiseerde criminaliteit. Ikzelf probeer zoveel mogelijk criminele personen aan te pakken en voor de rechter te brengen. En als het goed is, probeer ik ook nog hun criminele geld af te pakken. Dat gaat steeds beter. We zien steeds meer verbanden: hoe criminelen opereren en met wie ze samenwerken. En dan wordt het voor ons steeds makkelijker om hen dáár dwars te zitten waar we het meeste effect sorteren."