Muziekgebouw en Effenaar vragen gemeente Eindhoven steun voor fusieplannen

14 april 2015 om 08:55
nl
Muziekgebouw Frits Philips en poppodium De Effenaar in Eindhoven hebben vergaande fusieplannen. De twee instellingen willen vanaf 2017 samengaan. De nieuwe organisatie moet Muziekpodium gaan heten.
Geschreven door

De Effenaar en het Muziekgebouw hebben hun fusieplan maandagavond aan het Eindhovense college onthuld. Dat was eerder dan ze wilden omdat het Eindhovens Dagblad het plan te pakken had gekregen. De medewerking van de gemeente is nodig voor de fusie; Eindhoven zal aan het plan mee moeten doen, ook door er in te investeren.
Gemeente is nodigDe Effenaar en het Muziekgebouw hebben de gemeente voor drie dingen nodig:1 - de Effenaar wil dat de gemeente meer huurders gaat zoeken voor het gebouw van het poppodium. De Effenaar zelf zou het gebouw juist minder willen gebruiken en concerten op allerlei andere plaatsen in de stad willen geven. Op die manier betaalt de organisatie minder huur maar is het wel aan Eindhoven om nieuwe huurders te vinden,2 - de gemeente Eindhoven zou de schuld van het Muziekgebouw uit het verleden voor haar rekening moeten nemen. Dat is ongeveer een miljoen euro. Het is een groot bedrag maar volgens Tiny Sanders, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Muziekgebouw is het een uitgave waar de gemeente niet om heen kan. "Er is een schuld en de gemeente is de aandeelhouder."3 - de plannen om het muziekgebouw aan meer inkomsten te helpen moeten doorgaan. De organisatie draait nu met een tekort van ongeveer zes ton per jaar. De gemeente is op zoek naar geld bij omliggende gemeenten, bij de provincie en bij sponsoren.
De organisatie van De Effenaar trekt volgens het fusieplan in bij het Muziekgebouw. De merknamen Muziekgebouw en Effenaar blijven bestaan. Samen beslaan de twee organisaties alle soorten muziek.
Vooraanstaande plek Tiny Sanders is er van overtuigd dat de twee podia door de fusie financieel weer levensvatbaar zijn en bovendien hun vooraanstaande plek in het Brabantse en Nederlandse muziekleven weer in kunnen nemen.
De plannen voor de fusie komen op een bijzonder moment. Vooral over het Muziekgebouw is de laatste maanden in de Eindhovense politiek veel gepraat. D66-wethouder Marco van Dorst houdt tot nu toe vol dat de financiële problemen van de organisatie opgelost kunnen worden juist zonder dat de gemeente er geld in steekt.
De gemeente Eindhoven is de plannen voor de fusie aan het bestuderen en wil op dit moment nog geen reactie geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.