Popcorn in je Stormtrooper-helm: Star Wars-fans verzamelen zich in bioscoopzaal

EINDHOVEN - In een beurshal hier ver, ver vandaan (Anaheim, Amerika) vindt donderdag tot en met zondag Star Wars Celebration plaats. De gigantische Star Wars-beurs was zelfs te ver weg voor de 39-jarige Star Wars-fanaticus Dennis Pellegrom uit Eindhoven. Hij vond een alternatieve manier om de beurs in gepast gezelschap te kunnen volgen: de Pathé-bioscoop in Amsterdam.
De conferentie barst rond zeven uur ’s avonds (Nederlandse tijd) los met een panel met regisseur J.J. Abrams en producente Kathleen Kennedy. En dat is groots nieuws voor de fans.

Het panel is geheel gewijd aan de zevende telg in de Star Wars-serie: 'The Force Awakens'. Er wordt donderdagavond waarschijnlijk een boel details over de film uit de doeken gedaan.

Popcorn eten met een rietje
Het panel is dit jaar voor het eerst live te volgen via een livestream. Daarnaast wordt het panel in 23 landen uitgezonden in 35  bioscoopzalen. Zo ook in de Pathé-bioscoop in Amsterdam. Dennis won kaartjes met een prijsvraag en is in Amsterdam van de partij.

Toch zit Dennis niet in Darth Vader-outfit in z’n bioscoopstoel. Onhandig, allereerst omdat hij z’n popcorn dan met een rietje zou moeten eten. Ten tweede omdat ‘verkleden als personages niets voor volwassenen is’, vindt Pellegrom. “Ik trek alleen een Star Wars-shirt aan.”

Het enthousiasme van Pellegrom is er niet minder om. “Voor fans is dit gigantisch nieuws. Op dit moment staan er mensen al veertien uur in de rij om het panel van de beurs bij te kunnen wonen. Dat heb ik er niet voor over, maar het zegt iets over hoe gigantisch dit evenement is.”

Bang voor regisseur J.J. Abrams
Tegelijkertijd is hij een beetje bang voor wat er donderdagavond aangekondigd wordt. Het is voor het eerst dat Disney een Star Wars-film uitgeeft. De oude regisseur George Lucas heeft plaatsgemaakt voor J.J. Abrams, onder meer bekend van 'Armageddon' en de recente Star Trek-speelfilms.

“Die tweede Star Trek-film ['Into Darkness' (2009) – red.] is in mijn ogen de slechtste Star Trek-film ooit. Ik ben bang dat Abrams te veel wijzigingen in het verhaal gaat doorvoeren”, zo stelt Pellegrom.

Er gaat bovendien een hardnekkig gerucht dat de iconische Star Wars-held Han Solo, gespeeld door Harrison Ford, aan het einde van de film (en dus het begin van de trilogie) doodgaat. “Dat is hetzelfde als een Rocky- of Rambo-film waarin Stallone het loodje legt. Ik heb liever dat ze ‘m dan op een betere manier uit de serie schrijven, anders ben ik echt teleurgesteld.”

Gelukkig gloort er ‘een nieuwe hoop’ aan de horizon. “Ik wil niet te snel oordelen. Abrams is een goede regisseur en ik heb de film natuurlijk nog niet gezien. Het kan wat nog alle kanten op”, aldus Pellegrom.