Geweldsfilmpjes onder jongeren meer trend dan incident: de Brabantse voorbeelden

EINDHOVEN - Geweldsfilmpjes onder jongeren lijken meer een trend dan een incident, bleek al uit onderzoek. Jongeren lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen. Sommige filmpjes worden meer dan honderdduizend keer bekeken. Het geruststellende nieuws is dat veertig procent van de jongeren vindt dat iemand die zo'n vechtpartij filmt, net zo hard moet worden aangepakt als de vechtersbazen.
Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van EenVandaag en de Nationale Misdaadmeter onder 1200 jongeren. Het gaat om vechtpartijen of mishandelingen tussen jongeren onderling die 'voor de lol' worden gefilmd en online worden gezet.

Eén op de tien ondervraagde jongeren zegt iemand te kennen die vorig jaar betrokken was bij zo'n filmpje als dader, slachtoffer, omstander of filmer. Eén vijfde (21%) van de jongeren zegt dat er in hun eigen omgeving het afgelopen jaar minimaal één, maar vaak meerdere geweldsfilmpjes in omloop waren.

Flinke agressie
Twee op de drie jongeren (66%) hebben de afgelopen tijd geweldsfilmpjes gezien met Nederlandse jongeren in de hoofdrol. Vaak hoorde daar ook flinke agressie bij.

Een jongere die bewust en 'voor de lol' een filmpje maakt van een vechtpartij of mishandeling, is vaak niet strafbaar. Dit omdat zo'n filmpje vaak opgenomen wordt op de openbare weg. Veel jongeren vinden dit onterecht: vier op de tien (40%) vinden dat filmers hetzelfde gestraft moeten worden als de daders.

Op de vraag hoe de jongeren bij de filmpjes terecht kwamen gaven zij verschillende antwoorden. Meestal worden ze verspreid via Facebook en Dumpert.

Ook veel geweld in Brabant
Ook in Brabant werden dergelijke filmpjes op grote schaal verspreid. Een greep uit het nieuws de afgelopen jaren:

Een aantal van de vechtersbazen mishandelde een jongen bij het Golfbad in Oss. De daders meldden zich bij de politie, het slachtoffer maakte het na de kloppartij naar omstandigheden goed. Het filmpje werd op de website Dumpert gepubliceerd en nam vervolgens een vlucht. De video werd bijna 180.000 keer bekeken.

Schoppen en slaan
Op het Dr. Knippenbergcollege in Helmond wed een 14-jarige jongen van school gestuurd nadat hij een medescholier flink had mishandeld. Het slachtoffer werd geschopt en geslagen. Een leeftijdsgenoot die de mishandeling filmde, is geschorst. Na de vechtpartij moest de dader zich meteen verantwoorden bij de directie, daarna werd hij van school werd gestuurd. Niet veel later circuleerde het filmpje op internet, wederom op Dumpert.

Op de website van Dumpert circuleert ook een filmpje van een vechtpartij tussen drie leerlingen op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda. Het incident werd door een andere scholier vastgelegd. De video is inmiddels ruim 80.000 keer bekeken.

Mishandelingen
Velen zagen hoe twee meisjes in gevecht waren in een speeltuin in Waalwijk. Iemand legde de mishandeling vast en plaatste het op Facebook. Het filmpje is inmiddels van Facebook verwijderd, maar is opgedoken op het internetvideokanaal Dumpert. Op de video is te zien hoe de groep jongeren de meiden aanmoedigt, terwijl ze elkaar in de haren vliegen. Omstanders bemoeien zich ermee en een meisje dat op de grond ligt, krijgt meerdere keren schoppen.

Het Christiaan Huygens College in Eindhoven schorste twee leerlingen van 14 en 15.  De meisjes zouden een medeleerlinge (15) hebben mishandeld. De vechtpartij werd gefilmd. Het slachtoffer liep een zware hersenschudding op.

Dinsdagavond ook meer over jongeren en geweldsfilmpjes in De Nationale Misdaadmeter van AVROTROS op NPO 1.
Meer over dit onderwerp:
geweldfilmpjes dumpert facebook eenvandaag