Fraude 200.000 euro? 'Henk Krol hield Gay Krant overeind met subsidie'

23 april 2015 om 19:29 • Aangepast 21 november 2020 om 18:49
nl
Henk Krol heeft een fors deel van een subsidie van twee ton van het ministerie van Onderwijs besteed aan het overeind houden van de noodlijdende Gaykrant, waarvan Krol hoofdredacteur was. Dat heeft bestuurder Peter Derksen van de Stichting Vrienden van de Gay Krant donderdag gezegd.
Profielfoto van
Geschreven door

Krol zelf ontkende donderdag tijdens een civiele rechtszaak bij de rechtbank in Den Bosch misbruik te hebben gemaakt van het geld. Er is ook geen 'greintje bewijs' van, liet hij via zijn advocaat Peter Schouten weten.

Wachten op privacy instellingen...

Krol voor de rechterTweede Kamerlid Henk Krol staat donderdagmiddag voor de civiele rechter in Den Bosch in verband met de vermeende onterechte subsidies die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Het gaat om 200.000 euro.
Het ministerie van Onderwijs wil het subsidiebedrag van ruim 200.000 euro terug. De SVGK heeft dat geld niet en wil dat van Krol zien. De stichting ziet Krol als degene die de subsidiegelden heeft misbruikt voor de website van zijn partij 50PLUS. Het vermeende misbruik van het geld vond plaats in de tijd dat Krol voorzitter was van de SVGK.
'Geen duidelijke administratie'Het ministerie zou, volgens Krol, weten dat de subsidie naar de stichting ging en dat de uitvoering van het internetproject voor homojongeren door de Gaykrant werd uitgevoerd. Ook werd donderdag duidelijk dat er geld tussen de stichting en de uitgeverij heen en weer ging, zonder dat daar bonnetjes van werden opgemaakt. Het is nu de vraag of dat om de subsidie ging of niet.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens advocaat Oscar Hammerstein van de stichting was dat omdat er geen duidelijke administratie was. Het bestuur van de stichting kan de 200.000 euro niet betalen. De pot is leeg en Derksen en zijn collega's bepleitten bij de rechter dat Krol aansprakelijk is voor de slechte administratie. Ook daarvoor is volgens Schouten geen bewijs.
Zo blijkt dat de boekhouding niet perfect is bijgehouden, wat het moeilijk maakt om na te gaan waar het mis is gegaan. Krol was zelf ook aanwezig bij de rechtszaak.

Wachten op privacy instellingen...

Beslag op huizenHalf oktober liet de stichting beslag leggen op twee huizen van Krol. Met de opbrengst wil de stichting de twee ton subsidie terugbetalen. De rechter doet in principe over zes weken uitspraak.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.