Spanning stijgt bij NAC Breda: kunnen zakken kunstmest thuisduel tegen Heracles Almelo redden?

24 april 2015 om 10:34 • Aangepast 21 november 2020 om 18:48
nl
De degradatiekraker tussen NAC Breda en Heracles Almelo staat op losse schroeven. De gemeente Breda is er niet langer van overtuigd dat het Bredase stadion zonder risico's gebruikt kan worden. De scheuren onder de hoofdtribune zijn erger dan eerder werd gedacht. NAC moet voor vijf uur laten weten of het thuisduel zaterdag doorgaat. Wat wordt er vrijdag gedaan om het stadion en daarmee de belangrijke wedstrijd te redden?
Profielfoto van
Geschreven door

Om te kijken of de veiligheid voor de toeschouwers gegarandeerd is, worden onder de hoofdtribune stempels geplaatst. Ook wordt de druk op de tribune getest. Vrijdagochtend vanaf tien uur werden 1500 zakken kunstmest en zand van 25 kilo op de hoofdtribune gelegd. Jongeren met een taakstraf hielpen bij dat karwei.
Testresultaten rond drie uurDe uitkomst van de testen volgt naar verwachting vrijdagmiddag rond drie uur. Als blijkt dat stutten voldoende is voor de veiligheid, dan gaat het duel wel door. Een lege hoofdtribune behoort ook tot de mogelijkheden.
NAC bekijkt vrijdagochtend de opties. Mocht de hoofdtribune worden afgesloten dan zouden de supporters die daar zitten de wedstrijd op tv-schermen kunnen volgen in Café Beatrix, Cordial en SV home. Niet uitgesloten is dat beide clubs op een andere datum tegen degradatie moeten strijden. Op de hoofdtribune zitten vierduizend supporters, op de voorste rijen waar gestut wordt 1200.
'Scheuren toch gevaarlijk'Vorige maand kreeg de gemeenteraad een technisch ingewikkeld rapport over de problemen met de hoofdtribune van het stadion. De scheuren in het beton zouden te groot zijn, maar gevaar voor bezoekers was er niet.
Op basis van nieuwe berekeningen is vastgesteld dat het effect van de krachten in combinatie met eerder opgetreden scheuren mogelijk toch veiligheidsproblemen oplevert.
D66 vond tribune eerder al onveiligD66 in Breda vond eerder al dat de gemeente risico's nam door niets te doen aan de scheurvorming in het stadion.
Raadslid Frank Toeset vindt het erg jammer dat er niet eerder naar het onderzoeksbureau is geluisterd. "Ik vind het heel vervelend dat NAC Breda en de supporters in het ongewisse blijven over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd. Dat had voorkomen kunnen worden", aldus Toeset vrijdag.
Gesprek met wethouderAls alles voorbij is, wil hij zeker een stevig gesprek aangaan met de verantwoordelijk wethouder Bernie van den Berg.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.