LPF-raadslid Rudy Reker in Eindhoven: ‘Van Gijzel moet opstappen als hij komst sjeik niet verbiedt’

EINDHOVEN - Raadslid Rudy Reker voor de LPF in Eindhoven snapt er niets van dat het bezoek van de omstreden sjeik Aaidh al-Qarni uit Saoedi-Arabië nog niet is afgeblazen. “Die man heeft boter op zijn hoofd. Zo iemand nodig je niet uit, die moet je opsluiten”, vertelt hij woensdag tegen Omroep Brabant.
De radicale sjeik is uitgenodigd om donderdag te spreken tijdens een conferentie in de Al Fourqaan moskee in Eindhoven en daar is veel ophef over. De man zou gezegd hebben dat de kelen van ‘afvalligen, Joden en homo’s’ doorgesneden moeten worden'. Vanwege zijn uitspraken mag hij de Verenigde Staten en Frankrijk niet in.

Ingrijpen
Reker wil dat burgemeester Rob van Gijzel ingrijpt. “Weet hij wel wat er in die moskee gebeurt? Hij laat zichzelf voor de gek houden”, vindt het raadslid. Reker staat niet alleen in de raad, want verschillende partijen hebben vragen gesteld.

"Van Gijzel gaat over de veiligheid van Eindhoven en de burgers. Als hij nu niets doet, moet hij zijn ontslag indienen als burgemeester”, vindt Reker.

Transparant
De directeur van de moskee nodigt iedereen uit om naar sjeik Aaidh al-Qarni te komen luisteren. Zijn preek wordt vertaald naar het Nederlands en iedereen is welkom. Toch is Reker niet van plan om een kijkje te nemen in de moskee. “Uiteraard ga ik niet luisteren. U zult mij niet in een moskee zien, nu niet en nooit niet”, aldus het raadslid.

Ook al wordt de preek vertaald, dan nog heeft Reker er geen vertrouwen in. “Hij zal zich tijdens de preek wel inhouden, maar daarna is hij ook gewoon aanwezig”, zegt hij. “Dan zijn er altijd radicale jongeren die dan nog wel even met hem willen praten. En dat gebeurt dan onder vier ogen, daar zijn wij niet bij en dan weten we niet wat er gezegd wordt.”

Gemeente
Behalve de LPF stelden ook de VVD, het Ouderenàppel en het CDA raadsvragen. Ze willen weten wat het college gaat ondernemen om de komst van de sjeik te voorkomen. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om een stokje voor de preek te steken.

'Al Waqf is naïef'
Islamdeskundige Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg noemt de organiserende stichting Al Waqf naïef. "Al-Qarni schuurt tegen het jihadisme aan. Zijn uitspraken kunnen makkelijk geïnterpreteerd worden als aanzetten tot geweld, al zal hij er niet toe oproepen. Van alle beschikbare sprekers had de stichting wel een vredelievender type kunnen uitnodigen."