Anoeska de Brouwer van Stichting Health for Nepal uit Helmond: ‘Mijn kinderen leven nu op straat’

29 april 2015 om 17:22 • Aangepast 21 november 2020 om 18:42
nl
Ze kan niet naar Nepal vanwege de onveilige situatie, maar het liefst zou Anoeska de Brouwer-de Bekker van Stichting Health for Nepal uit Helmond vandaag nog naar het land reizen. Haar ‘kinderen’ leven in de hoofdstad Kathmandu. “Ze moeten op straat in de regen leven.”
Profielfoto van
Geschreven door

Als Anoeska het over haar ‘kinderen’ heeft, praat ze over het gezin dat ze zes jaar geleden ontmoette tijdens haar eerste reis in Nepal. Ze leerde Jaya Ram Dulal (vader), Arpana Thapilaya (moeder) kennen. Destijds was hun zoontje John pas tien maanden oud. Hij was ernstig ziek en Arpana vroeg of Anoeska voor het kindje wilde zorgen.
“Ik vertelde dat ik John niet mee naar Nederland kon nemen, maar ik heb toen beloofd om voor de rest van mijn leven voor ze te zorgen”, vertelt Anoeska. De schrik zat er dus goed in toen de zware aardbeving het land zaterdag voor een groot deel in puin legde.

Wachten op privacy instellingen...

Hulp van afstand“Gelukkig hadden we snel contact met onze kinderen. Ik zou het liefst dinsdag nog naar Nepal zijn gegaan, maar de situatie is te gevaarlijk. We helpen nu van afstand door geld te sturen. Dat geld heeft ze gelukkig bereikt”, aldus Anoeska.
Het gezin, uitgebreid met dochtertje Anny (1), leefde na de aardbeving op straat, in de regen. Eten en drinken is schaars. Van het opgestuurde geld kocht het gezin een zeil, zodat ze in ieder geval droog zijn als het regent.
Vanuit Helmond werken Anoeska en haar man Wim met hun stichting Health for Nepal samen met Laxmi Pratisthan, een partnerorganisatie in Kathmandu. “Met die organisatie zorgen we ervoor dat mensen in de bergen worden voorzien van goederen.”
Groot geldbedragAnoeska had woensdag contact met Krishna, de contactpersoon van Laxmi Pratisthan. Er is een bedrag nodig van 20.000 euro om de mensen in het bergzaam gebied te helpen. “Ik weet dat het veel geld is, maar wij doen ons best hier en zij daar. Samen zijn we sterk en moeten we dat bedrag bij elkaar kunnen krijgen.”
Henk, Lia en dochter Marleen Ligtenberg uit Oosterhout begonnen eerder ook al een hulpactie voor Nepal. De actie heet We Care For Nepal. Het aantal Brabantse initiatieven om te helpen groeit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.