Onderhoud Joint Strike Fighter is het goudhaantje van de Brabantse economie

EINDHOVEN - Het duurde maar liefst vijftien jaar voordat de knoop over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) werd doorgehakt, maar dan heb je ook wat.
Het onderhoud van de vervanger van de F-16 straaljager vindt de komende decennia grotendeels plaats in Brabant. En niet alleen van de ongeveer dertig Nederlandse JSF’s, ook de vliegtuigen uit andere Europese landen worden in ons land op de brug gezet.

85 miljoen per toestel
“De Brabantse economie gaat er flink geld aan verdienen. De kosten voor het beheer en onderhoud liggen tot drie keer hoger dan de aanschaf van een JSF. Een toestel gaat zo’n veertig tot vijftig jaar mee. Per toestel levert dat tientallen miljoenen euro's op aan onderhoud en beheer”, becijfert Henk Akkermans, directeur van de World Class Maintenance, in het tv-programma Booming Brabant.  

Na de aanschaf gaan de JSF’s vliegen vanaf de bases in Volkel en Leeuwarden. Akkermans: “Wereldwijd vliegen er straks zo’n 3000 JSF’s, waarvan ongeveer 400 tot 500 in Europa. Het onderhoud van de motoren vindt volgens afspraak plaats in Noorwegen, Turkije en in Woensdrecht. Zo komen de Italiaanse JSF’s straks naar Nederland voor onderhoud.”

Brabantse bedrijven profiteren
Maar ook andere Brabantse bedrijven profiteren mee. “Zo gaat Fokker Landing Gear in Helmond een onderdeel maken van het landingsgestel van de JSF en bij Fokker Elmo in Hoogerheide produceren ze straks de bekabelingssystemen”, licht Akkermans toe.

Het onderhoud van de JSF’s geeft ook de werkgelegenheid een flinke impuls. “Het zijn langlopende contracten. De verwachting is dat die overeenkomsten enkele honderden banen per jaar opleveren. In totaal zelfs voor tienduizenden manjaren aan werk. Zelfs de kleinkinderen van de medewerkers van onderhoudsbedrijven kunnen er nog een boterham verdienen.”

Lees alles over de Brabantse economie en Booming Brabant op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. Booming Brabant is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.