Nieuwe foto's Kamp Vught ontdekt van na de bevrijding: Duitsers en collaborerende Nederlanders

VUGHT - In de National Archives in Washington is nieuw fotomateriaal ontdekt van Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze foto's zijn delen van het kamp te zien, zoals het crematorium.
De mensen op de foto's zijn vermoedelijk uit de grensstreek geëvacueerde Duitse burgers en Nederlanders die verdacht werden van collaboratie. De foto’s zijn gemaakt door geallieerde legerfotografen in de periode na de bevrijding van Vught en omstreken, eind 1944.

Er zijn zeer weinig foto’s uit Kamp Vught bekend, zeker in vergelijking met andere kampen zoals Amersfoort en Westerbork. Directeur Jeroen van den Eijnde is dan ook erg blij met deze ontdekking van beeldresearcher Gerard Nijssen: "Dit geeft ons nieuwe mogelijkheden om verhalen te vertellen en duidelijk te maken wat zich op deze plaats heeft afgespeeld. Ook al heeft het materiaal betrekking op de periode na de bevrijding van het zuiden van Nederland, in het najaar van 1944."

Kampspoorlijn
Mooie nieuwe vondst is een haarscherpe foto van een Canadese soldaat die bij de gracht van Kamp Vught poseert. “Bijzonder is dat hier een stuk van de kampspoorlijn te zien is", legt Van den Eijnde uit. "Hier hebben we nauwelijks foto’s van, terwijl wij dit spoortracé op enkele plaatsen in het landschap weer zichtbaar willen maken.”