Brabantse Dodenherdenking voortaan in september

WAALRE - De Brabantse Dodenherdenking wordt voortaan in september gehouden. Dat zei voorzitter Wick Bannenberg van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden maandagavond in Waalre. Daar werd voor het laatst op 4 mei de provinciale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gehouden.
Komend jaar wordt de Brabantse Dodenherdenking op woensdag 14 september gehouden. Dat gaat daarna steeds op de woensdag van de tweede volle week van september gebeuren. De organisatie sluit daarmee aan bij de viering van de bevrijding van Brabant.

'Ongunstige herdenking'
Dodenherdenking valt nu in de meivakantie en daardoor zijn scholen gesloten. De stichting denkt dat dat een van de redenen is dat er met de huidige Dodenherdenking weinig jongeren worden bereikt. Verplaatsing naar september zou dat moeten verbeteren. De organisatie wil graag scholen bij de herdenking betrekken.

Bovendien valt de Brabantse Dodenherdenking nu samen met alle gemeentelijke herdenkingen. Daardoor zijn er ook nauwelijks burgemeesters die naar Waalre komen.

'Zoeken naar vernieuwing'
De stichting meldt dat in het programma ook wordt gezocht naar vernieuwing. "Door de provinciale Dodenherdenking te koppelen aan de bevrijding van Brabant kan ook het thema van vrijheid meegenomen worden."

De Dodenherdenking 'nieuwe stijl' zal ook in Waalre worden gehouden.