Honderdduizend jongeren thuis met een burn-out. ‘Gevolg van flexwerk’

EINDHOVEN - Het aantal flexwerkers op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe. De overheid probeert het aantal flexwerkers te verminderen door hun rechtspositie te versterken. Volgens hoogleraar Ton Wilthagen van de Tilburg University werken de beoogde maatregelen juist averechts.
“Momenteel zitten honderdduizend jongeren tussen 15 en 25 jaar thuis met een burn-out of soortgelijke klachten”, zegt Wilthagen. “Hun positie en die van andere flexwerkers wordt er na 1 juli niet beter op.”


Grote boosdoener
Grote boosdoener zijn volgens Wilthagen de tijdelijke contracten die jongeren krijgen aangeboden bij een nieuwe baan. “Jongeren op de arbeidsmarkt hebben in toenemende mate te maken met onzekerheid. Vergeleken met voorgaande generaties vinden zij moeilijker een baan. Als ze een baan vinden dan is door de tijdelijke contracten vaak van korte duur”, vertelt Wilthagen.

De druk voor de jongeren wordt flink opgevoerd. “Er worden hoge eisen gesteld en druk is hoog. Jongeren willen bewijzen geschikt te zijn voor de functie. Door het tijdelijke karakter van de banen is het krijgen van bijvoorbeeld hypotheek. Alles opgeteld leidt het tot onzekerheid en een grote psychische druk.” Wilthagen maakt het op de universiteit ook van dichtbij mee. “Veel studenten krijgen na hun studie een traineeship bij grote bedrijven. Ze werken van halfnegen ’s ochtends tot halftien ’s avonds, maar zijn er lang niet zeker van of ze ook mogen blijven.”

Vast dienstverband
Na 1 juli moeten de wetswijzigingen in de Wet Werk en Inkomen hier voor alle flexwerkers een einde aan maken. In de huidige wetgeving moet een flexwerker na drie jaar van tijdelijke contracten een vast dienstverband worden aangeboden. “In de praktijk zullen jongeren en andere flexwerkers na 23 maanden weer op straat staan en dat is het omgekeerde van wat de wet wil bereiken. De wetswijziging is een denkfout van de overheid”, stelt Wilthagen.

De overheid kan zich volgens Wilthagen beter richten op de huidige situatie van flexwerkers. “Bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van scholing. Op die manier kunnen flexwerkers zich beter en breder ontwikkelen zodat ze gemakkelijker naar ander werk kunnen doorstromen.” Volgens Wilthagen moeten flexkrachten niet terechtkomen in lange periodes zonder werk en makkelijker toegang moeten krijgen tot de woningmarkt.

Lees alles over de Brabantse economie en Booming Brabant op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. Booming Brabant is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.