Doodzieke Bas van der Zwalm in wensambulance naar vakantieadres: ‘Onvergetelijk weekend met gezin'

8 mei 2015 om 17:53 • Aangepast 21 november 2020 om 18:33
nl
Hij is terminaal ziek en gaat door een vreselijke periode, maar de 51-jarige Bas van der Zwalm uit Breda voelt zich op dit moment de gelukkigste man ter wereld. Zijn vrouw Marieke en kinderen Olly (11) en Max (13) bezorgden hem deze week de verrassing van zijn leven: een droomvakantie aan zee in Burgh-Haamstede in Zeeland. Voor misschien wel de laatste keer. “Ik wil dit weekend bewijzen hoe veel ik wel niet van mijn vrouw en kinderen houd”, vertelt Bas strijdbaar en vol passie.
Profielfoto van
Geschreven door

De 51-jarige Bredanaar is al acht jaar in een hevig gevecht verwikkeld met endeldarmkanker. Zijn gezondheid gaat de laatste maanden in rap tempo achteruit. Zo ligt Bas al ruim twee maanden in bed. Hij kan niets, voelt zich machteloos en is vaak verward. “Hij heeft heel veel pijn. Maar ik ben nog zo blij en dankbaar dat Bas leeft”, vertelt zijn vrouw Marieke.
ZIE OOK: Hartverscheurende foto: terminale Ossenaar neemt afscheid van zijn pony’s
'Wij willen bij hem zijn'Om haar eeuwige liefde voor haar man te bewijzen, wilde ze iets regelen voor Bas. Een droomvakantie om nooit meer te vergeten. Ze schakelde de hulp in van Stichting Ambulancewens, een stichting (met alleen maar vrijwilligers) die laatste wensen van terminaal zieke patiënten in vervulling laat gaan. Ruim een maand geleden nam de stichting contact op met Marieke.
Goed nieuws: de stichting wilde Bas maar al te graag de vakantie van zijn leven bezorgen. Marieke sprong een gat in de lucht. “Ik gun Bas dit zo erg. Zijn ziekte begint nu ernstige vormen aan te nemen. Haalt hij het einde van het jaar wel? Daarom wil hij komende tijd maar één ding, en dat is zijn familie om hem heen. En wij willen bij hem zijn, zolang het nog kan.”
ZIE OOK: Hartbrekend: ernstig zieke Giel Gouweloos (93) bezoekt stiefzus (91) voor laatste keer
'Het is onwerkelijk'Vrijdagmiddag gaat het dan gebeuren: dan wordt Bas in de wensambulance van het Amphia Ziekenhuis naar het Zeeuwse plaatsje gebracht. Lekker drie dagen onbekommerd genieten van zijn vrouw en kinderen. En het weekend heeft bovendien een bijzonder randje: want hij viert zijn 52-jarige verjaardag en 14-jarig jubileum van zijn trouwerij. “Het is onwerkelijk dat dit mij wordt gegund. Ik ben nog steeds helemaal van slag.”
Zijn vrouw vult aan: “We zien dit niet als een afscheidsvakantie. We zien wel waar het schip strandt.” Bas knikt: “We gaan er gewoon een onvergetelijk weekend van maken. Ik ga knokken voor mijn gezondheid en voor mijn gezin. Want dat verdienen ze.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.