Hoe Ranomi Kromowidjojo een criminele fan ontmaskerde: ‘Dit is echt een bizar verhaal’

TILBURG - Wat een sportschool, Ranomi Kromowidjojo en een criminele fan met elkaar te maken hebben? ‘Niets’, zullen de meesten zeggen. Het bizarre verhaal van Tilburger Jan Waalen brengt daar voorgoed verandering in. De Omroep Brabant-verslaggever viel deze week van de ene verbazing in de ander. “Ik heb denk ik nog nooit zoiets bizars meegemaakt.”
Onze Jan is een sportief iemand. Een man die graag aan zijn lichaam werkt. Met groot plezier bezoekt hij meerdere keren per week de Basic-Fit in Tilburg. Zijn laatste bezoekje aan de sportschool eindigde alleen in een mineur. Zijn portemonnee en zijn mobiele telefoon, een iPhone 6, werden door een van de sporters uit zijn kluisje meegenomen.

'Ik wist niet wat ik zag'
De lach die steevast op het gezicht van Jan staat, verdween van zijn gezicht. Maar zoals we hem kennen, liet hij het er niet bij zitten. Jan zette zijn speurneus op en probeerde zijn telefoon zelf te vinden. Met succes: via de iPhone-app ‘Zoek mijn iPhone’ ziet onze verslaggever dat de onbekende dief met zijn kersverse aanwinst onderweg is naar Schiphol.

“Op mijn iPad kon ik echt alles volgen. Iedere keer kwam er weer een nieuwe melding waar hij was.” Op het moment dat Jan de politie wil waarschuwen, duikt er plotseling iets op in zijn fotoalbum. Wie is die man? En wie is die vrouw ernaast? “Ik wist niet wat ik zag. De man herkende ik niet, maar de vrouw... Dat was gewoon Ranomi Kromowidjojo!”


'Ranomi ontzettend dankbaar'
De zwemster uit Eindhoven was met haar team op het Amsterdamse vliegveld. Natuurlijk aarzelde zij geen seconde om met één van haar fans op de foto te gaan. Niet wetende dat het een crimineel met een gestolen telefoon op zak betrof. “Ik wist echt niet wat ik meemaakte. Ik volgde het hele gebeuren met stijgende verbazing”, blikt Jan terug.

Niet veel later waarschuwde de Tilburger de politie. Op dat moment dook de verdachte opeens op in het centrum van Amsterdam. Daar werd hij uiteindelijk in de kraag gegrepen. De politie herkende hem op basis van de foto. “Ik ben Ranomi natuurlijk ontzettend dankbaar. Omdat zij zo vriendelijk is naar haar fans, heb ik waarschijnlijk binnenkort mijn telefoon terug.”

Onderzoek
De politie is een onderzoek begonnen en bevestigt dat de man een mobiele telefoon bij zich had. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de gestolen iPhone 6.

Ranomi Kromowidjojo – onbedoeld de grote heldin in deze zaak - was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. "Ik kom soms wel rare mensen tegen. Maar dit is wel echt bizar", laat ze in elk geval op Twitter weten.

Portemonnee
De portemonnee van Jan Waalen werd in een lege trein in Zwolle teruggevonden. Een student, die als bijbaantje treinen schoonmaakt, vond de portemonnee. En op zondagmiddag kreeg Jan zijn telefoon terug.

Nu kan hij weer bellen. "Ja dat zou je zeggen, maar die man heeft de toegangscode veranderd. Dus eerst dat maar eens verhelpen. Maar ik ben blij dat het opgelost is", aldus Jan Waalen.

De advocaat van de man waarbij de telefoon werd gevonden, laat maandag weten dat zijn cliënt de telefoon niet gestolen heeft. "Hij heeft de telefoon in de sportschool gevonden. Mijn cliënt heeft dat tegen de politie verteld en is later weer vrijgelaten."