Na 675 kilometer fietsen komen Duitsers en Nederlanders aan in Kamp Vught om slachtoffers te eren

VUGHT - Op de fiets van de Duitse plaats Dachau naar Vught om de slachtoffers te eren en 70 jaar bevrijding te vieren. Na tien dagen en zo'n 675 kilometer arriveerden dertien deelnemers dinsdag in kamp Vught. Zowel in Vught als in Dachau zat tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp.
Het doel van de tocht is de slachtoffers te eren van concentratiekampen in het algemeen en die van Dachau en Vught in het bijzonder. De Duitse plaats Dachau ligt vlak boven de stad München. Aan de tocht hebben naast acht Nederlanders ook vijf Duitsers meegedaan.

Vader en zoon
Onder de deelnemers zijn ook de zoon en kleinzoon van Herman Lodewijk Breen (1914-1994), die als politieke gevangen in beide kampen zat en het wist te overleven. Voor zoon Pieter Breen was het een bijzondere ervaring. "Bijzonder en heel emotioneel ook wel, dat hebben we onderweg regelmatig meegemaakt."

Tot aan de bevrijding in 1945 hebben meer dan 200.000 mensen uit heel Europa in Dachau gevangengezeten of hebben dwangarbeid moeten verrichten in één van de 180 werkkampen van Dachau.

Vught
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp in Nederland. De SS had behoefte aan extra opvangcapaciteit omdat de doorgangskampen Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken.

Tussen januari 1943 en september 1944 zaten in totaal ruim 31.000 mensen voor kortere of langere tijd in het kamp opgesloten. Van hen vonden er zeker 749 de dood door honger of uitputting. Ook werden 329 gevangenen geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp.