Omstreden haatimam niet welkom in Helmondse moskee: 'Op basis van informatie Terrorismebestrijding'

13 mei 2015 om 02:24
nl
De geruchtmakende komst van de omstreden haatimam Sheikh Sa'd bin 'Ateeq al-'Ateeq in Helmond gaat niet door. Het bestuur van de Al Fadjr-moskee besloot dinsdagavond de uitnodiging aan hem en een andere buitenlandse gastspreker in te trekken. Moskee al-Fadjr heeft door de ophef besloten de geplande conferentie te annuleren.
Geschreven door

Burgemeester Elly Blanksma gaf het ‘dringende advies’ om de Saoedische haatpredikende imam geen podium te bieden. Zij baseert zich op informatie die zij kreeg van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Blanksma vond het niet verstandig als de imam naar de Helmondse moskee komt voor een bijeenkomst.
Het bestuur van al-Fadjr zag zich ‘na de situatie intensief te hebben bestudeerd’ en vanwege ‘de felle (haat)campagne van de media jegens de moslims en ons in het bijzonder’ genoodzaakt te bijeenkomst te annuleren.  Lezingen haatimamsSa'd bin 'Ateeq al-'Ateeq zou vrijdag het gebed in de moskee voor zijn rekening nemen. De omstreden imam riep eerder op Joden en Christenen te vernietigen. Eind april gelastte de moskee Al-Fourqaan in Eindhoven nog een lezing van een andere omstreden geestelijke - Aaidh al-Qarni - af nadat ophef over zijn komst was ontstaan.
Volgens de organiserende stichting kwam die onrust voort uit 'enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn getrokken'. Ook een lezing van sjeik Adil al-Kalbany in dezelfde moskee, die voor het begin van deze maand gepland stond, ging niet door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.