Video

Eindhovens bedrijf ontwikkelt Oxboard: gemotoriseerd transport voor de voetganger

19 mei 2015 om 13:06
nl
Het Eindhovens bedrijf Oxboard levert vanaf dinsdag een nieuwe vorm van elektrisch voetgangersvervoer: het Oxboard. Het doet denken aan een kleine Segway, maar dan zonder stuur of steel. Het ding haalt een snelheid van 15 kilometer per uur en kan zo'n 20 kilometer aan.
Geschreven door

Het Oxboard borduurt voort op de techniek van de Segway en het ontwerp is gemaakt door GBO Design in Helmond.
Nieuwe vouwfietsInitiatiefnemer Ernie Hiemstra verwacht veel van het nieuwe apparaat: "Het is een vorm van persoonlijk gemotoriseerd transport en je zou het kunnen zien als een vervoermiddel dat je inzet voor de laatste kilometers. Wanneer je bijvoorbeeld naar je werk gaat met de auto, dan kun je het laatste stuk van de parkeerplaats naar kantoor afleggen met je Oxboard. Je kunt het gebruiken zoals veel mensen nu een vouwfiets gebruiken. Alleen is de vouwfiets een onhandig, ouderwets vervoermiddel en is het Oxboard licht, handzaam en aantrekkelijk."
Het Oxboard bestaat simpel gezegd uit een plank met twee wielen en is uitgerust met vier gyroscopen die op de honderdste millimeter nauwkeurig de balans corrigeren. De gebruiker kan voor- en achteruit rijden, bochten maken en 360 graden om zijn as draaien.
Op gevoel“De gyroscopen zorgen ervoor dat rijden met het Oxboard een intuïtieve ervaring wordt. Leun je naar voren, dan rijd je naar voren, leun je naar achteren, dan rijd je naar achteren. Het werkt allemaal heel erg op gevoel en is daardoor bijzonder snel en gemakkelijk in gebruik. Nadat je even hebt geoefend, is het echt alsof je geboren bent met twee wielen onder je voeten”, aldus Hiemstra.
De Oxboard kost 799 euro. Inmiddels zijn er zo'n 100 exemplaren verkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.