De Donge kronkelt langs 4000 jaar geschiedenis van de mensheid, documentaire nu op dvd

TILBURG - Rivier de Donge is niet zo'n heel bekende rivier. Toch, en misschien wel daarom, is deze 'laaglandbeek' het onderwerp van een documentaire, gemaakt door Rob van Hal en Janny Lock. De Donge blijkt een rivier met veel verrassingen.
Twee jaar zijn regisseur Janny Lock en cameraman Rob van Hal bezig geweest met hun documentaire over de Donge. Alle seizoenen hebben ze gefilmd. "Eigenlijk is het geen rivier", zegt Lock. "Het is een laaglandbeek. Het heeft geen duidelijke bron, maar ontstaat doordat grond- en regenwater zich vanuit een groter gebied geleidelijk aan vormt tot een beek."

Divers
De Donge 'loopt' vanuit Baarle-Nassau en Riel via de Reeshof in Tilburg uiteindelijk naar de Amer voorbij Geertruidenberg. Lock: "Langs de rivier is tot op de dag van vandaag 4000 jaar geschiedenis van de mensheid te zien en 70.000 jaar natuurontwikkeling. De Donge kronkelt door bos, heide en weilanden. De omgeving is erg divers, met verschillende industrieën langs de oevers, van leerlooierijen in Dongen tot scheepswerven in Geertruidenberg."  

De documentaire 'Rivier de Donge' is mogelijk gemaakt door een kleine schenking van de gemeente Geertruidenberg, een bijdrage van het waterschap en via crowdfunding. Op 19 april ging de film in première en is nu verkrijgbaar op dvd.