Basketballers van SPM Shoeters pakken 16e landstitel na winst op Donar

28 mei 2015 om 23:47 • Aangepast 21 november 2020 om 18:09
De basketballers van SPM Shoeters zijn donderdagavond voor de 16e keer in hun bestaan landskampioen geworden. In de vijfde wedstrijd in de play-offs werd Donar met 85-64 verslagen. Den Bosch werd in 2012 voor het laatst kampioen onder de naam EiffelTowers.

SPM Shoeters had het de eerste twee kwarten niet gemakkelijk. De Groningers pakten de punten en de Bosschenaren speelden matig. "Wij waren slordig en Groningen gooide alles in de strijd. Gelukkig konden we na de rust de wedstrijd alsnog naar ons toetrekken en dus ook de titel", sprak een blije aanvoerder Kees Akerboom na afloop.
In het derde kwart kwam bij SPM Shoeters het besef dat de landstitel toch echt gepakt kon worden voor eigen publiek, en met feller verdedigen én zelf meer raak schieten kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd.

TerugkrabbelenIn een uitverkocht sportcentrum Maaspoort met zo'n drieduizend toeschouwers wist SPM Shoeters toch terug te krabbelen en een voorsprong te bemachtigen. Die werd met de minuut verder uitgebouwd want Groningen was helemaal de kluts kwijt en scoorde praktisch niet meer. Daarmee kon het kampioenschap veilig worden gesteld.
Curry koestert dit momentMan van de wedstrijd was de Amerikaan Brandyn Curry. Hij nam SPM Shoeters, niet voor het eerst dit seizoen, aan de hand en liet zien hoe er gewonnen moest worden. "Ik zal deze dag en dit moment mijn leven lang koesteren. Ik ben nog nooit in mijn leven kampioen geworden en nu wel. Heerlijk", sprak Curry en verdween weer de feestvreugde in.

De ploeg van coach Sam Jones had de eerste drie duels gewonnen maar liep dinsdag in Groningen bij titelverdediger Donar tegen de eerste nederlaag aan. Toen moesten de Bosschenaren het kampioensfeestje nog even uitstellen. Tot donderdagavond dus want toen werd de titel van SPM Shoeters een feit. Stefan Wessels zong 'kampioenen olé olé' en coach Sam Jones zag het allemaal lachend aan. "Niemand in Nederland kan van ons winnen als wij zo verdedigen én aanvallen als in het derde en vierde kwart. Wij zijn de kampioen. Man, ongelooflijk. En ook geweldig voor onze fans die ons het hele jaar gesteund hebben", aldus Jones.