NAC Breda degradeert uit eredivisie na zenuwslopende kraker tegen Roda JC: 'Dit is verschrikkelijk'

BREDA - NAC Breda is gedegradeerd. Roda JC wist het zenuwslopende duel zondagmiddag met 1-2 te winnen. Daardoor gaan de Limburgers naar de eredivisie. Na vijftien jaar eredivisie zal NAC volgend seizoen uitkomen in de Jupiler League.

Trainer Robert Maaskant bood na het verlies zijn ontslag aan. "Ik ben als trainer verantwoordelijk", zei hij. "Het gaat ook niet om mij. Het gaat om mensen die hun baan gaan verliezen. Mensen die al heel lang bij deze club werken en ook een gezin hebben. Dit is echt verschrikkelijk."

Lees ook: Degradatie stort NAC dieper in geldzorgen: 'Begroting voor volgend seizoen wordt een hels karwei'

Trainer en spelers in tranen
Maaskant vocht tegen zijn tranen, dat deed Henrico Drost ook toen hij voor de camera van Omroep Brabant belandde. De verdediger barstte al in snikken uit voordat het interview was begonnen. "Sorry, het gaat niet. Ik ga weg." Even later liet ook Maaskant zijn tranen de vrije loop.
 
Terwijl leden van de mobiele eenheid buiten het stadion botsten met gefrustreerde fans van NAC, besefte Dirk Marcellis dat zijn opdracht mislukt was. Samen met Guyon Fernandez, Ruben Ligeon en Demy de Zeeuw tekende hij in de winterstop in Breda met als doel de club in de eredivisie te houden. "En dat is niet gelukt", stamelde hij. "NAC naar de eerste divisie, het is bijna niet te geloven.''

Van Hyfte schiet Roda JC naar eredivisie
Tom van Hyfte vertolkte de hoofdrol in één van de meest spectaculaire wedstrijden in Nederland van dit seizoen. De Belg passeerde in de eerste helft van de verlenging eerst zijn eigen doelman. Tenminste, dat vond arbiter Danny Makkelie op advies van zijn assistent Kevin Blom. In de tweede helft van de verlenging tekende hij ook voor de winnende treffer.
     
De overwinning van Roda JC was terecht, maar zuur voor de fanatieke supportersschare van NAC. De fans namen voor lief dat hun formatie opnieuw teleurstelde en probeerden hun favorieten naar voren te schreeuwen. Hoe veel kabaal ze ook maakten, NAC kwam nauwelijks in de buurt van het doel van Roda JC. Het was alsof de angst regeerde bij de club die sinds 2000 in de eredivisie uitkwam.
 
Meeste kansen voor Roda JC  
Met de 1-0 voorsprong van het eerste duel liet de thuisploeg het initiatief aan Roda JC, dat de bal veel makkelijker liet rondgaan. Mitchel Paulissen beloonde het overwicht van de Limburgers vlak voor rust met de openingstreffer (0-1). Ook in de tweede helft was Roda JC de betere ploeg.

De bezoekers kwamen met een man meer te staan omdat Mats Seuntjens een tweede gele kaart kreeg. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd verloor Roda JC met Arjan Swinkels ook een speler met een tweede gele prent.
   
NAC had even hoop
Arbiter Makkelie trok in totaal dertien gele kaarten, waarvan er dus twee in een rode prent werden omgezet. Heel even leek het alsof NAC toch nog klassenbehoud kon veiligstellen.

Het stadion ontplofte bijna van vreugde na het eigen doelpunt van Van Hyfte. Maar de Belg trof later ook doel voor zijn eigen club, zodat Roda JC na een seizoen weer terug mag keren naar de eredivisie.
   
Liveblog
Omroep Brabant hield een liveblog bij van de wedstrijd. Deze kan je hier in een groot scherm terugkijken.    
       
Deel dit artikel: