Video

Je woont in de stad en je wilt toch een moestuin, de gemeente helpt want 'de stadsboer is hip'

3 juni 2015 om 18:19
nl
Midden in de stad zul je niet gauw een weiland tegenkomen, laat staan een tractor. Toch willen stadsmensen ook graag hun eigen wortels en sla kweken. Gemeenten proberen daaraan mee te doen door braakliggende terreinen beschikbaar te stellen.
Geschreven door

De wijk Brandevoort in Helmond heeft zo'n stukje landbouwgrond. Buurtbewoners kunnen hier groenten kweken. Of fruit en kruiden. De oogst mogen ze houden.
Initiatiefnemer Christ Tielemans is enthousiast hoe het gaat. “De stadsboer is hip. Hier hebben we tomaten. En daar rode sla, krulsla, andijvie en spinazie. Kinderen komen hier elke week meehelpen. Of ze krijgen een rondleiding.”
Goed voor de sociale contacten De Buurttuin Brandevoort bestaat nu ruim een jaar. Volgens Tielemans is het fijn je eigen groenten te kweken.
Maar de tuin is ook goed voor de sociale contacten. “Mensen die anders binnen zitten, komen hier lekker werken. Dan drinken we samen koffie en maken een babbeltje.”
Goede besteding grondDe buurtbewoners hebben het stuk grond dankzij de crisis. Want de huizen die hier zouden komen, zijn er door de crisis nog niet. Wethouder Paul Smeulders vindt het een goede besteding van terrein waar anders niets mee gedaan wordt.
En de Helmondse tuin staat niet op zichzelf. In veel Brabantse plaatsen zijn soortgelijke initiatieven. “Heel veel gemeentes in Brabant hebben in het verleden grond aangekocht om huizen of bedrijven te ontwikkelen", vertelt Smeulders. "Sinds de economische crisis gaat dat wat minder snel. Daarom is er nu veel grond waar op dit moment geen bestemming voor is. Dan is stadslandbouw een mooi initiatief.”
TijdelijkDe vrijwilligers weten dat het tijdelijk is. Want als er weer gebouwd gaat worden, moeten ze weg. Maar de wethouder wil dan graag een ander plekje voor ze zoeken. “We hebben als gemeente veel stukken grond dus ik ben ervan overtuigd dat we er iets op gaan vinden.”
Zaterdag is er in het hele land een open dag

waarbij je stadslandbouwprojecten kunt bezoeken. De Buurttuin Brandevoort is ook open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.