‘Alles kan in het echie worden geoefend’, Fontys en bedrijven werken samen met Virtual Reality

EINDHOVEN - De succesvolle Formule 1-coureur Max Verstappen stapt nog wekelijks in een simulator om de chicanes voor de volgende race alvast ‘in het echie’ te oefenen. “Het virtueel oefenen van een praktijksituatie heeft vele voordelen”, zegt Sjaak Verwaaijen, coördinator van het VR-Lab van Fontys. “Op een snelle en goedkope manier kunnen werksituaties worden getraind.”
Het Virtual Reality (VR) Lab van Fontys werkt nauw samen met Brabantse bedrijven en gezondheidsinstanties. Verwaaijen: “Op dit moment wordt VR gebruikt voornamelijk om werksituaties te trainen. Via een speciale bril of ruimte wordt de werkelijke situatie nagebootst. Er is geen fysiek apparaat nodig om vaardigheden te testen of te ontwikkelen.”

Personeel trainen bij DAF
Zo wordt bij DAF op deze manier personeel getraind om met een nieuwe truck om te gaan. Vanderlande, producent van bagagebanden op vliegvelden, trainde het personeel op een virtuele manier om met een nieuwe sorteermachine te werken. “Chirurgen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven trainen op deze manier bepaalde operatietechnieken”, zegt Verwaaijen in het tv-programma Booming Brabant.

In het programma nemen presentatrice Anne-Marie Fokkens en compagnon Bob van Oosterhout de proef op de som. ze maken met een virtuele bril een rit in een achtbaan.


Fobieën voor spinnen
Ook in de geestelijke gezondheidszorg wordt veel gebruikgemaakt van virtuele technieken. Verwaaijen: “Met name in de zogeheten exposure therapy, waar bijvoorbeeld fobieën voor spinnen of hoogtes worden behandeld. Het is de bedoeling dat mensen langzaamaan gaan wennen aan bijvoorbeeld spinnen. Dat is op een virtuele manier uitstekend na te bootsen.”

Verwaaijen verwacht dat bedrijven in de toekomst steeds vaker gebruik gaan maken van VR voor het trainen van medewerkers. Maar het liefst gaat hij nog een stap verder. “We zouden bij het maken van een nieuw product tussentijds kunnen testen of het model ook zo werkt als men vooraf heeft bedacht. Je kunt de fouten er nog uithalen. Dat is goedkoper voor het bedrijf en het bedrijf kan sneller gaan produceren.”  

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.