Thaise rechter buigt zich over zaak tegen Tilburgse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven

BANGKOK - In de Thaise hoofdstad Bangkok is dinsdagochtend (lokale tijd) het proces tegen de Tilburgse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven van start gegaan. Hij staat terecht voor het witwassen van 20 miljoen euro. Van Laarhoven is de oprichter van The Grass Company. Sinds enkele jaren woont hij in Thailand. Daar werd hij vorig jaar opgepakt en vastgezet in de cel.

Volgens zijn advocaat Sidney Smeets zit Van Laarhoven onder onprettige omstandigheden in de Thaise cel. "Het is barbaars. Dat wens je niemand toe, maar zeker niet zo'n nette ondernemer die gewoon in Nederland geld verdiend heeft met gedoogde coffeeshops."

'Gedoogde drugs verkocht'
Volgens advocaat Smeets wordt zijn cliënt verdacht van het verkopen van drugs in Nederland. Na een tip van justitie in Nederland, pakte de Thaise politie Van Laarhoven op. "Hij heeft ook drugs verkocht, maar dat was de gedoogde verkoop in coffeeshops. De Thaise onderzoekers lijken niets te begrijpen van het gedoogbeleid."

Hoewel zijn advocaat vindt dat zijn cliënt onschuldig vastzit, heeft de politie in het huis van Van Laarhoven geld en twee pistolen met munitie gevonden.  

Uitspraak pas na de zomer
Dinsdag zijn de eerste getuigen verhoord. Het proces duurt in totaal twee weken. Begin juli vindt de tweede week van het proces plaats. In september volgt de uitspraak.
Deel dit artikel: