Een nieuw medicijn tegen kanker sneller ontwikkelen met orgaanchip

EINDHOVEN - Op woensdag 1 juli opent de Technische Universiteit Eindhoven het Microfab Lab. De aloude petrischaaltjes worden in het nieuwe lab vervangen door ‘organs on a chip’, waarmee natuurgetrouw onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van kanker en de bestrijding ervan met medicijnen. “Het zijn zeer lange onderzoekstrajecten. Mogelijk gaan patiënten pas over tien jaar voor het eerst iets van merken van onze bevindingen”, tempert hoogleraar Microsystemen Jaap den Toonder het enthousiasme.

In het Microfab Lab gaan de onderzoekers aan de slag met zogenoemde orgaanchips. “Een dergelijke chip werkt als een menselijk lichaam. In de kanaaltjes en de kamers in de chip kunnen menselijke weefsels groeien. Door er bijvoorbeeld een bloedstroom langs te leiden, bootsen we de omstandigheden in het menselijk lichaam bijna natuurgetrouw na”, legt Den Toonder uit.


De chip is klein en transparant. Den Toonder: “We kijken niet naar een specifiek lichaamsdeel of orgaan. Ons onderzoek richt zich puur op de ziekte kanker. We willen begrijpen hoe een tumor zich ontwikkelt en op welke manier deze uitzaait. In het lab werken verschillende disciplines nauw samen. Wij verzorgen het technologische deel, maar krijgen hulp van onder meer biologen en medische onderzoekers.”

Petrischaaltjes
Voorheen vond het onderzoek van weefsel plaats in een petrischaaltje of werden proeven op dieren gedaan. “Daar kleven allerlei bezwaren aan en de context van het menselijk lichaam ontbreekt. Met de orgaanchip hebben we letterlijk en figuurlijk beter zicht op wat er in het lichaam gebeurt.” Den Toonder benadrukt dat het onderzoek in fases gebeurt. “Het duurt wel tien jaar voordat we zover zijn dat er mogelijk een medicijn ontwikkeld kan worden.”

De ontwikkeling van ‘organs on a chip’ is een doorbraak, maar niet alleen in Eindhoven. “De ontwikkeling is een aantal jaren geleden over de hele wereld begonnen. Iedereen wil de eerste zijn. Concurrentie is goed, maar geeft ook druk. In Brabant hebben we - met Philips en ASML op de achtergrond – als voordeel dat we ijzersterk zijn in chiptechnologie en er zijn uitstekende biologische en medische groepen in de nabije omgeving.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.
Deel dit artikel: