Wilde kat na eeuwen terug in Brabant, gespot op de Strabrechtse Heide

HEEZE - Muizen, vogels en konijnen opgepast ... de wilde kat is terug in Brabant! Het dier liet zich onlangs vangen op een wildcamera op de Strabrechtse heide.
Volgens boswachter Janneke de Groot is het waarschijnlijk de eerste keer sinds de Middeleeuwen dat een wilde kat zich laat zien in Brabant.

Op de foto is alleen de achterkant en de staart van het dier te zien. Volgens experts gaat het om een echte wilde kat vanwege de ringen om de staart en de donkere streep op de rug van het dier.

'Ontzettend verbaasd'
Peter van Stiphout, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, ontdekte dat de kat zich had vast laten leggen door de camera. "Ik was ontzettend verbaasd de wilde kat nu al in Brabant tegen te komen. Ze hebben een groot territorium. Ik had niet durven dromen dat hij Brabant nu al zou weten te bereiken.”

Ook de boswachter vindt het heel bijzonder dat het wilde dier zich op de Strabrechtse heide liet zien. "Het is mooi dat groter roofwild het gebied tegenwoordig kan bereiken door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen", legt ze uit.


Niet gevaarlijk
Het dier verdween eeuwen geleden uit Nederland. Dat kwam waarschijnlijk omdat zijn leefgebied te klein en versnipperd raakte en door overbejaging. De wilde kat is niet gevaarlijk. Hij is erg schuw en gaat vooral 's nachts op pad. Hij leeft voornamelijk van woelmuizen, vogels, konijnen en amfibieën.

Wilde katten zijn al langer terug in Nederland, ze werden onlangs in Zuid-Limburg gezien. In 2004 werd in Heeze een wilde kat gevangen. Het bleek echter te gaan om een wilde kat die na een vakantie uit het buitenland was meegenomen.