Video

'Opstarten van kerncentrale Doel is levensgevaarlijk', Belgisch actiecomité waarschuwt Nederland

18 juni 2015 om 16:58 • Aangepast 21 november 2020 om 17:45
nl
Het opstarten van de kerncentrale in Doel is levensgevaarlijk en moet daarom te allen tijde worden voorkomen. Dat zeggen Belgische milieuorganisaties, die Nederland waarschuwen om de ernst van de situatie niet te onderschatten. De zorg wordt inmiddels gedeeld door lokale politici in West-Brabant. Ze hebben om steun gevraagd van de provincie Noord-Brabant, maar die geeft tot nu toe niet thuis.
Profielfoto van
Geschreven door

De kerncentrale in Doel ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. In plaatsen als Ossendrecht, Putte, Hoogerheide en Woensdrecht zijn de koeltorens te zien. Maar ook steden als Bergen op Zoom en Roosendaal liggen hemelsbreed binnen een straal van dertig kilometer.
Haarscheurtjes?Twee van de vier reactoren in Doel liggen nu stil. Doel 4 werd vorig jaar gestopt vanwege een sabotageactie van een personeelslid, waarbij de turbine vernield werd. Doel 3 is buiten gebruik vanwege 'microscheuren' in het reactorvat.
Maar volgens Leo Tubbax, woordvoerder van Nucléaire Stop Kernenergie in België, zijn de grootste scheuren zo'n 18 centimeter diep op een wanddikte van 20 centimeter. "Uit onderzoek bleken in totaal dertienduizend scheuren. Als je je bedenkt wat voor enorme druk er in het vat ontstaat bij het opstarten, is dat uiterst gevaarlijk", aldus Tubbax. Hij benadrukt dat er binnen een straal van 75 kilometer rond de kerncentrale negen miljoen mensen gevaar lopen.
Uitstel tot novemberEigenaar Electrabel wil Doel 3 zo snel mogelijk weer opstarten. Het energiebedrijf wacht op toestemming van de landelijke controlerende instantie (FANC), maar die lijkt niet over één nacht ijs te willen gaan. De datum is onlangs verschoven van 1 juli naar 1 november.
Zorgen in Bergen op ZoomEvert Weys, fractievoorzitter van GBWP in Bergen op Zoom deelt de zorg over de veiligheid van de centrale: "De kerncentrale is vlakbij. Mensen hier kunnen de torens bijna aanraken. Er zijn daar echt zaken die niet in de haak zijn. Van mij mag de boel gewoon dicht".
De veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zeeland willen tekst uit uitleg van de Belgen over de situatie in Doel. De provincie laat weten dat de kerncentrale een zaak is voor de landelijke overheden. Maar dat vindt Evert Weijs te makkelijk.
Geen steun uit van de provincie "We liggen natuurlijk hemelsbreed verder van Den Bosch dan bijvoorbeeld de regio Eindhoven. Maar wij zijn wel degelijk Brabanders en wij vragen daarom nu om steun", aldus de leider van de grootste partij in Bergen op Zoom.
De eerste gezamelijke bijeenkomst van veiligheidsregio’s over de kerncentrale in Doel wordt na de zomer gehouden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.