Tilburg pakt fietsanarchie in winkelstraat aan met verbouwing van drie ton

19 juni 2015 om 20:49
nl
Er moet een einde komen aan een gevaarlijke situatie op het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Winkelend publiek, fietsers en scooters mogen daar dwars door elkaar rijden. Het wordt steeds drukker in de straat, dus de gemeente wil nu ingrijpen. Het plein wordt voor drie ton verbouwd.
Geschreven door

Tussen de Heuvel in het centrum en het westen van de stad ligt een druk fietspad. Het laatste stuk gaat over het Pieter Vreedeplein, maar dat is ook een winkelgebied. Pal voor de uitgang van de V&D komt de ene na de andere fietser op hoge snelheid langsgeraasd.
Onveilig voor fietsers"Dit is gevaarlijk. Fietsers voelen zich onveilig hier", zegt voorzitter Peter Luijten van adviesvereniging Fietsforum. Het forum deed een aanbeveling aan de gemeente: er moet een kleine, schuine verhoging komen aan de rand van het pad.
"Dat is maar een paar centimeter, maar het geeft de voetganger het gevoel dat ze op moeten letten en het geeft de fietser het idee dat ze van de stoep af moeten blijven. Het is echt vooral een psychologische oplossing."
Minst slechte oplossingWethouder Mario Jacobs (GroenLinks) neemt die aanbeveling graag over. Ook worden de rijrichtingen van de fietsers gesplitst. "Deze route is echt de enige optie. De Telegraafstraat is te gevaarlijk voor een fietspad met de uitgang van de parkeergarage. Op de Heuvelstraat met al die winkels moet je al helemaal geen fietsen willen. Eigenlijk is dit de minst slechte oplossing."
De verbouwing van het plein kost drie ton. "Dat is voor het verhogen van het voetpad en het beter aangeven van de fietsenstalling om de hoek. Daarmee verminderen we ook het aantal fietsen. De hele verbouwing gaat in twee fases. Na de zomer moet alles klaar zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.