Video

'Vreselijk dat we niet de goede zorg kunnen bieden': Wachttijden GGZ voor jongeren rijzen de pan uit

21 juni 2015 om 19:00
nl
Jongeren die psychisch in de knel zitten, moeten steeds langer wachten op geestelijke gezondheidszorg. In West-Brabant lopen de wachttijden op tot vijf à zes weken, in de regio Eindhoven tot twee à drie maanden en in Midden-Brabant zelfs tot een half jaar.
Geschreven door

De negentienjarige Suzan uit de omgeving van Tilburg is depressief en staat al sinds december op een wachtlijst. "Ik heb eens in de drie weken een gesprek. Dat zorgt er eigenlijk voor dat ik een beetje opgeladen wordt om er weer een week tegenaan te kunnen. De week erop wordt het weer minder en de derde week tel ik de dagen af tot ik weer kan."
Die dagen zien er voor Suzan steeds troostelozer uit. "Meestal word ik om een uur of negen, tien wakker. Dan blijf ik op bed liggen tot een uur of elf, twaalf. Tegen die tijd kom ik er meestal uit om te ontbijten of te lunchen. Daarna ga ik terug naar bed om tv te kijken, of ik puzzel wat. Dan wacht ik tot de dag weer voorbij is. Meestal begin ik 's avonds om een uur of acht wat energie te krijgen. Dan lig ik tot een uur of twaalf op bed tv te kijken. Dan ga ik slapen en de volgende dag gaat het weer precies hetzelfde."
VerantwoordelijkheidZoals Suzan komen er steeds meer voorbeelden in heel Brabant. Jonge mensen met grote psychische problemen die niet de juiste hulp krijgen. Sinds 1 januari ligt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten. En die bezuinigen fors op de GGZ, waardoor niet alle belangrijke vacatures ingevuld kunnen worden.
Directeur jeugd- en volwassenenpsychiatrie van de GGZ Eindhoven Marieleen Bouts: "Wij vinden het vreselijk dat we niet de juiste zorg op tijd kunnen bieden. Kinderen hebben meer nodig."
Onderhandelingen over budgetDe verschillende afdelingen van de GGZ zijn nog in onderhandeling met de gemeenten over het budget. Namens 21 gemeenten in de regio Eindhoven laat wethouder Visscher van Eindhoven weten dat de wachtlijsten onderzocht worden.
Visscher: "Het gaat om een kwetsbare groep kinderen. Niemand wil dat kinderen en hun ouders die het toch al zwaar hebben, te lang op hulp moeten wachten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.