Twee regimes voor gevangenen terrorismeafdeling Vught: streng of minder streng

VUGHT - Sommige gevangenen op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught, mogen binnenkort meer dan anderen. Er komen twee verschillende regimes voor de gevangenen, gebaseerd op hun veiligheidsrisico.
Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

Reactie op kritiek
Op dit moment zijn er twee gevangenissen met speciale terrorismeafdelingen (TA's): in Vught en Rotterdam. Gevangenen worden daar extra streng behandeld. Onder meer het Openbaar Ministerie en de gevangenen zelf zijn daar niet blij mee.

Daarom komt er nu meer maatwerk. Dijkhof werkt aan een manier om te beoordelen hoe groot het gevaar per gevangene is. Het gaat dan om onder meer de kans op geweld en de kans dat een gevangene radicaal gedachtegoed probeert te verspreiden. Aan de hand daarvan wordt een gevangene ingedeeld in een streng of minder streng regime.

'We gaan door'
“Door het afzonderen van geradicaliseerde gedetineerden voorkom je verspreiding van gevaarlijk gedachtengoed. Daar gaan we dus mee door", zegt de staatssecretaris.

"Maar binnen deze groep wil ik een verschillende aanpak om effectiever te zijn. Het is niet de bedoeling dat een extremist in de gevangenis nog extremistischer wordt.”