Roken is zóóó 2014, verslaggever zoekt manier om te stoppen

TILBURG - De sigaret voor altijd afzweren, voor veel rokers is het een hels gevecht. In cafés, restaurants, hotels en op werkplekken mag al lang niet meer gerookt worden. Maar dat betekent niet dat de roker daarmee is verdwenen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders steekt nog regelmatig of zelfs vaak een peuk op. Onder hen verslaggever Marjanka Oerlemans. Maar zij wil er nu echt vanaf en zoekt dinsdag hulp.
Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Sommige rokers verfrommelen hun laatste sigaretten, zweren om er nooit meer eentje op te steken en houden zich daaraan. Bikkels!

Steuntjes in de rug
Maar voor veel fanatieke rokers is cold turkey stoppen geen optie. Om de afkickverschijnselen te onderdrukken gebruiken zij bijvoorbeeld nicotinepleisters of -kauwgom.

Maar er zijn nog veel meer steuntjes in de rug denkbaar. Marjanka Oerlemans bekijkt dinsdag onder meer wat hypnose en acupunctuur voor haar kunnen betekenen.

Rokers leven 13 jaar minder dan niet-rokers
De eerste stop is bij longarts Jean Simons. Hij vertelt nog een keer hoe slecht roken is. "Rokers leven gemiddeld dertien jaar minder dan niet-rokers. Je lichaam is niet gemaakt om al die stoffen binnen te krijgen." Volgens Simons zijn er zoveel ziektes die met roken samenhangen. "Van roken kun je COPD krijgen, daarnaast vaatproblemen, een herseninfarct, hartinfarct, longkanker, lymfeklierkanker, blaaskanker enzovoorts."

Medische hypnose
Je kunt ook door middel van medische hypnose van je rookverslaving afkomen. "We maken contact met het onderbewuste. Zie het als een harde schijf waarop staat dat je roken heel fijn vindt. Wij programmeren de harde schijf opnieuw. Je wordt rustig in de hypnosestand gebracht, maar je blijft er wel bij en je houdt controle", zegt Johan Verduijn van Mindrelease in Kaatsheuvel.